Cabaretier Pieter Derks wint Groot Dictee der Nederlandse Taal

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal op NPO Radio 1 is bij de prominenten gewonnen door Pieter Derks. De cabaretier maakte in totaal vijf fouten. "Ik hoop dat ze het goede nakijkblaadje hebben gebruikt", reageerde hij lachend in de uitzending van De Taalstaat.

Het evenement werd dit jaar live gepresenteerd vanuit de bibliotheek van de Radboud Universiteit in Nijmegen. De prominenten en luisteraars van De Taalstaat mochten, anders dan vorig jaar, weer op locatie meeschrijven.

Drie fouten

De winnaar kwam uit de groep luisteraars en was Suzanne Voets. Zij maakte drie fouten. Gemiddeld werden er elf fouten gemaakt. Bij de prominenten waren dat er gemiddeld negentien.

Bekende Nederlanders

Tussen de bekende Nederlanders zaten behalve Derks onder anderen acteur Huub Stapel, zangeres Janne Schra en presentator en boswachter Tim Hogenbosch. Het dictee werd voorgelezen door de oud-voorzitter van de Tweede Kamer, Gerdi Verbeet, en geschreven door schrijver en taalkundige Wim Daniëls. Presentator Frits Spits van De Taalstaat was wederom de gastheer.

Radio

Het Groot Dictee der Nederlandse taal is sinds vier jaar alleen nog op de radio te beluisteren. Daarvoor werd het jarenlang op televisie uitgezonden vanuit de Eerste Kamer in Den Haag. Omroep NTR stopte er in 2017 mee omdat de kijkcijfers te laag waren.

Door: ANP