Zwembadbranche wil coronamaatregelen niet meer terug tijdens zwemlessen

Zondag riep burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls als voorzitter van het Veiligheidsberaad dat hij snel ‘robuuste en stevige maatregelen’ wil in de strijd tegen de stijgende coronacijfers. Bruls is de gehele corona periode voorstander geweest van deze maatregel. Dit meldt Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ). 

De NSWZ, die opkomt voor zwemveiligheid en de MKB kant van de zwembranche in Nederland, benadrukt dat dit de branche niet ten goede komt. We zijn flexibel, maar er ís een grens! We hebben al een enorm tekort aan personeel. Hiervoor is nog steeds geen oplossing en dan ook het opnieuw invoeren van 1,5 meter? Deze zeer ingrijpende maatregel is voor ouders maar vooral voor kinderen niet aan te raden.

Spanning in de branche

“Waar de maatregelen begonnen met de mededeling dat we terug zouden kunnen naar het oude, dus afbouwen naar het oude normaal als er genoeg gevaccineerd was, moeten wij nu weer terug omdat er blijkbaar niet voldoende gevaccineerd is? Dit zijn veel te grote stappen: herinvoering van de 1,5 meter brengt naast extreme kosten ook weer chaos en te veel spanning mee. De branche is nu juist bezig de spanning weg te werken van de afgelopen periode waar de branche, doorheen moest, laat dit nu niet weer terugkomen” zegt Shiva de Winter voorzitter van de NSWZ.

Maatregelen

De Winter heeft begrip voor de situatie om maatregelen eventueel opnieuw te herzien. Maar daar waar wij keihard werken om rust, regelmaat en veilig kinderen het zwemmen vaardig te maken, is het niet de bedoeling om elkaar over te schreeuwen met een mening om herinvoering van (te) zeer ingrijpende maatregelen. De NSWZ roept op om maatwerk over in te voeren maatregelen. Neem daarbij mee dat de effecten op kinderen vanaf 3,5 jaar wel een hele grote rol spelen. Bijvoorbeeld het dragen van mondkapjes voor ouders en eventueel het niet toelaten van ouders in de zwemaccommodatie zelf komt de kwaliteit en met nadruk de zwemveiligheid niet ten goede. De Winter roept nadrukkelijk op om functionarissen in een hoge functie niet lukraak te roepen en hoopt dat eventueel opnieuw invoeren van maatregelen in overleg te laten gaan. 1,5 meter op straat is anders dan 1,5 meter in een zwemzaal of zwemmend in het zwembad!

Door: Nationale Onderwijsgids