Koningin Máxima bezoekt 75-jarig Eye Filmmuseum

Koningin Máxima bezoekt donderdagmiddag 24 juni Eye Filmmuseum in Amsterdam ter gelegenheid van het 75-jarige bestaan. Tijdens het bezoek krijgt zij een presentatie over de diverse activiteiten van het museum: van educatie en programmering tot het nieuwe streamingplatform Eye Film Player. Dit meldt Rijksvoorlichtingsdienst.

Koningin Máxima geeft ter viering van het jubileum ook het startsein voor Eye on Screens, waarbij beelden uit de filmcollectie van Eye twee jaar lang te zien zijn op buitenschermen bij stations, pleinen en in winkelcentra in heel Nederland.
 
Eye is het museum dat zich richt op film en de kunst van het bewegend beeld. Het museum vertoont films als kunstvorm, ter vermaak, als cultureel erfgoed en als informatiedrager. Daarnaast worden vanuit actuele, historische en artistieke ontwikkelingen tentoonstellingen met omlijstende filmprogramma's samengesteld.
 

Educatieve programma’s

Naast educatieve programma's en activiteiten voor jongeren en volwassenen, vertoont het museum voor de jeugd kinder- en familiefilms. Het Filmmuseum werd in 1946 opgericht. In 2012 verrichte Koningin Beatrix de opening van het nieuwe Eye Filmmuseum aan het IJ. Het nieuwe Collectiecentrum in Amsterdam-Noord volgde in 2016.
 
Voorafgaand aan het bezoek aan Eye Filmmuseum brengt Koningin Máxima een werkbezoek aan het Collectiecentrum van Eye. Zij spreekt met onder meer collectiebeheerders en restauratoren over het beheer en de restauratie van en het onderzoek naar meer dan 54.000 filmtitels (ca. 200.000 filmblikken) die het filmmuseum vanaf 1946 heeft verzameld. Naast de hele filmgeschiedenis van Nederland omvat de collectie ook unieke exemplaren uit de vroege internationale cinema.
 
Door: Nationale Onderwijsgids