Rode Kruis helpt scholen om leerlingen te beschermen tegen mensenhandel

Het Rode Kruis, Centrum tegen Kinderhandel, Mensenhandel (CKM) en Fier bieden scholen in de regio’s Friesland, Groningen, Haaglanden, Limburg en Rotterdam-Rijnmond een training over preventie van mensenhandel onder leerlingen. Mensenhandel, zoals seksuele uitbuiting en criminele uitbuiting (gedwongen criminaliteit), is een reëel risico voor middelbare scholieren. Dit meldt het Rode Kruis.

Mensenhandel zoals seksuele en criminele uitbuiting van jongeren, komt in heel Nederland voor, zoals vorige week bekend werd. In de regio’s Friesland, Groningen, Haaglanden, Limburg en Rotterdam-Rijnmond zijn hierover toenemende zorgen vanuit regionale mensenhandel-experts die zich bezighouden met hulpverlening en veiligheid.
 

Regionale experts bezorgd

Zoals Sarah Kreuze, zorgcoördinator Mensenhandel bij SHOP, het kennis- en expertisecentrum over sekswerk en mensenhandel, in Haaglanden. “Training aan docenten is erg belangrijk. We zien veel jonge slachtoffers van seksuele en criminele uitbuiting die veel te laat geholpen zijn. Als docenten signalen herkennen en scholen de weg naar ons en andere hulp weten te vinden, kunnen we veel eerder ingrijpen en slachtoffers beschermen” stelt zij.
 

Gratis training voor docenten

Het Rode Kruis en het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) bieden daarom een gratis training aan die docenten in staat stelt om signalen van mensenhandel te herkennen en om het thema in de klas te bespreken zodat leerlingen zich beter kunnen beschermen. 
 

Mensenhandel (niet) op school

Uit eerder onderzoek van het CKM blijkt dat zeker vier op de tien middelbare scholen in Nederland te maken hebben met seksuele uitbuiting en gedwongen criminaliteit. Leerlingen zijn zich vaak onvoldoende bewust van de gevaren, en worden bijvoorbeeld gedwongen om drugs te dealen of aangezet tot seks tegen betaling. Uit het onderzoek blijkt ook dat jongeren vaak niet weten hoe zij hulp kunnen vragen. En docenten weten vaak niet hoe ze deze vormen van mensenhandel preventief met hun leerlingen kunnen bespreken.
 

Bescherming van leerlingen

Van den Berg van het Rode Kruis is bezorgd dat door de onwetendheid te veel scholieren risico’s lopen die niet of te laat worden herkend door onderwijsprofessionals zoals docenten, zorgcoördinatoren of conciërges. “De coronacrisis maakt jongeren die het al moeilijk hebben in veel gevallen nog kwetsbaarder. Onderwijsprofessionals kunnen een aanzienlijke rol spelen in de bescherming van leerlingen. In deze training geven we ze de tools in handen die ze nodig hebben.”
 

Meer informatie en aanmelden

Scholen in de regio’s Friesland, Groningen, Haaglanden, Limburg en Rotterdam-Rijnmond kunnen zich aanmelden via het Rode Kruis. Voor de eerste 650 docenten is de training kosteloos. Naast de training, bieden het Rode Kruis en CKM in samenwerking met Nieuwsbegrip en Future NL gratis kant-en-klare lespakketten aan waarmee docenten seksuele uitbuiting en gedwongen criminaliteit onder middelbare scholieren kunnen bespreken. De lespakketten maken deel uit van het project ‘Mensenhandel (niet) op school’.
 
Door: Nationale Onderwijsgids