Liesbeth Lagemaat wint De Grote Poëzieprijs 2021

Op maandagavond 31 mei is de winnaar van De Grote Poëzieprijs 2021 in het AVROTROS-programma Opium op NPO Radio 4 bekendgemaakt. Liesbeth Lagemaat wint met haar bundel Vissenschild de derde editie van De Grote Poëzieprijs. Dit meldt Prijs de Poëzie.

De jury van De Grote Poëzieprijs 2021 kreeg 107 dichtbundels ter beoordeling binnen en wees Lagemaats bundel Vissenschild aan als beste gedichtenbundel van 2020. De auteur ontvangt een geldbedrag van 25.000 euro. Van dit geldbedrag is 5.000 euro bestemd voor een project ter stimulering van de Nederlandstalige poëzie naar keuze van de winnende auteur.
 

'Zinderend poëtisch spel'

“Het is een adembenemend werk waarin een zinderend poëtisch spel wordt gespeeld. Met deze poëzie toont de dichter grote ambitie en lef, maar ook het vermogen om een grote belezenheid te koppelen aan de huidige tijdsgeest.”, aldus de jury.
 
Liesbeth Lagemaat (1962) is dichter. Haar debuut 'Een grimwoud in mijn keel' werd in 2005 bekroond met de C.Buddingh'-prijs. Haar zevende bundel Vissenschild is verschenen bij Uitgeverij Wereldbibliotheek.
 

Vissenschild

In Vissenschild vertelt een kalligrafist het mysterieuze verhaal van het meisje Elpis, dat op een nacht wordt onteerd door Allesman/Nietsman. Haar lichaam zinkt naar de bodem van de wetering. Haar geest stijgt ten hemel. In een magistrale woordenstroom doet de kalligrafist een poging Elpis tot leven te wekken. Ook de vissen en 'mannen met werphengelhoofden' steken een handje toe in dit tijdloze epos, waarin echo's uit de Vlaamse volkslegende van de Fiere Margriet doorklinken.
 

Educatie bij De Grote Poëzieprijs

School der Poëzie maakte educatief materiaal bij de genomineerde bundels en liet jonge talenten geïnspireerd hierop eigen werk maken. Meer over dit traject leest u op www.prijsdepoezie.nl
 

Prijs de Poëzie 2021

De Grote Poëzieprijs maakt deel uit van de activiteiten van Prijs de Poëzie, een initiatief van de Poëzieclub. Prijs de Poëzie wordt mede mogelijk gemaakt door het Elise Mathilde Fonds, de Maatschappij der Nederlandse Letteren, de Turing Foundation, het Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen, LIRA, School der Poëzie, Stichting Van Beuningen/Peterich-fonds en de Openbare Bibliotheek Amsterdam. De Poëzieclub heeft geen winstoogmerk.
 
Door: Nationale Onderwijsgids