College Tour met oppositieleidster Belarus zaterdag al te zien om commotie

De leider van de oppositie in Belarus, Svetlana Tichanovskaja is zaterdag al te zien in College Tour. Vanwege de internationale verontwaardiging over de arrestatie van journalist en activist Roman Protasevitsj, en haar bezoek aan Nederland is de uitzending vervroegd. Het gesprek tussen presentator Twan Huys en Tichanovskaja had eigenlijk dinsdag uitgezonden moeten worden.

De oppositieleidster werd eerder deze maand uitgenodigd voor televisieprogramma van Huys vanwege haar moedige rol tijdens de massabetogingen tegen het regime van president Loekasjenko. Vrijdag spreekt ze nog in het Torentje met demissionair minister-president Rutte en demissionair minister Kaag van Buitenlandse Zaken. Daarna gaat ze in Amsterdam samen met Twan Huys in gesprek met studenten onder meer over haar verzet tegen Loekasjenko en over haar man die vorig jaar werd gearresteerd en gevangengezet.
 

Laatste gast College Tour

De Belarussische oppositieleidster was de laatste gast van dit seizoen die bekendgemaakt werd. Ilse de Lange was als eerste aan de beurt in het programma, dat dit jaar voor het eerst door KRO-NCRV werd uitgezonden. Zij vertelde onder meer dat zij het stom vond dat het Eurovisie Songfestival haar niet had betrokken bij het evenement in Rotterdam. Ook kunstenaar Jeff Koons, schrijfster Connie Palmen, burgemeester Femke Halsema en hoogleraar Marcel Levi kwamen dit seizoen langs. Studenten die een vraag wilden stellen aan een van hen konden zich aanmelden.
 
Door: ANP