Overvolle agenda's bij rijscholen (en kappers en schoonheidssalons)

Rijscholen zijn druk met de planning, want woensdag mogen ze na bijna drie maanden weer open. Ook kappers, schoonheidssalons, masseurs en nagelstudio’s mogen aan de bak. De sekswerkers en zonnestudio's moeten als enige wachten, en tegen dat besluit protesteren ze.

Alle jongeren die net achttien jaar zijn geworden en staan te popelen om hun rijbewijs te halen, moeten nog even geduld hebben. De wachttijden kunnen oplopen tot wel vijftien tot twintig weken, vertelt de woordvoerder van de Vereniging Rijschool Belang (VRB). "Wie op korte termijn gaat afrijden, heeft voorrang bij het inplannen van rijlessen. En wie zijn theorie-examen al heeft gehaald, krijgt ook voorrang."
 
Dat is tegelijkertijd een zorg van de VRB, want het is "voorlopig nog niet mogelijk om theorie-examen te doen, dus dat gaat ophopen", aldus de woordvoerder. Dit geldt ook voor de theoretische nascholing voor beroepschauffeurs die bijvoorbeeld een bus of vrachtwagen besturen. "In september moeten velen de nascholing afgerond hebben, maar het is de vraag of dat gaat lukken."
 

Kappers

Bij kappers kan de wachttijd tot een knipbeurt al oplopen tot enkele weken. "De telefoon staat roodgloeiend", zegt de woordvoerster van kappersbranchevereniging ANKO. De sluiting van de kappers heeft langer geduurd dan de eerste lockdown en anders dan de vorige keer kunnen kappers ‘s avonds niet langer openblijven vanwege de avondklok.
 
Schoonheidssalons, masseurs, nagelstudio’s en tatoeëerders mogen ook allemaal woensdag weer klanten ontvangen, maar sekswerkers en zonnestudio's nog niet. Zonnestudio's zijn door de overheid bestempeld als ‘publieke ruimte’ en moeten daarom gesloten blijven. De brancheorganisatie van zonnestudio’s is het daar niet mee eens en heeft daarom een kort geding aangespannen tegen de overheid. Ook sekswerkers verzetten zich tegen het besluit dat zij gesloten moeten blijven. Zij vinden de redenen van het kabinet ongegrond. 
 
Door: ANP