Boekenweek voor eerst in 75 jaar verplaatst, Boekenbal geschrapt

De Boekenweek 2021 wordt in verband met corona verplaatst naar de zomer. Het is voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat de boekensector dit besluit heeft moeten nemen. Het traditionele Boekenbal zal dit jaar helemaal niet plaatsvinden.

Dat heeft boekenkoepel CPNB, die de beide evenementen organiseert, dinsdag laten weten. Het besluit is genomen na intensief overleg tussen alle betrokkenen in de sector. "Er is op dit moment nog te veel onduidelijkheid over de situatie begin maart om vol in te zetten op dit grote jaarlijkse lezersfestijn", stelt directeur Eveline Aendekerk van CPNB. "We hebben daarom besloten gehoor te geven aan het dringende verzoek van de boekhandels om de Boekenweek pas te vieren wanneer zij open zijn. Een moeilijke beslissing temeer omdat de Boekenweek van groot belang is voor het hele boekenvak."

In de week dat de Boekenweek gepland stond, van 6 tot en met 14 maart, vinden er wel allerlei online-activiteiten plaats waarmee lezen wordt gevierd, aldus de CPNB. Ook wordt in deze week een extra impuls gegeven aan de actie #Steunjeboekhandel, waarmee geprobeerd wordt lokale boekhandels onder de aandacht van de lezers te brengen.

De Boekenweek zelf zal in de zomer plaatsvinden wanneer de boekhandels en bibliotheken naar verwachting weer volledig open zijn. Op een nader moment wordt besloten of dit in juni, juli of augustus zal zijn, afhankelijk van de actuele coronasituatie. In deze week zullen ook het boekweekgeschenk van Hanna Bervoets en het boekenweekessay van Roxane van Iperen verschijnen.

Wel publiceert dagblad Trouw op 27 februari al het Boekenweekgedicht, dat als thema Tweestrijd heeft. Ook vindt er op 5 maart een speciale tv-uitzending plaats vanuit een lege Stadsschouwburg in Amsterdam, waar diverse schrijvers acte de présence geven.

Door: ANP