Scholen kunnen gesubsidieerd een schrijversoptreden boeken

Lezen zit in de lift, maar schrijvers hebben tijdens de lockdown grote moeite om hun lezers te ontmoeten via de fysieke boekhandel, bibliotheken en scholen. Daarom komt het Nederlands Letterenfonds in samenwerking met De Schrijverscentrale en de Koninklijke Boekverkopersbond met een nieuwe steunmaatregel om schrijversoptredens te stimuleren. Daarmee wordt dit voorjaar een groot aantal (online) publieksactiviteiten mogelijk gemaakt. Dit meldt De Schrijverscentrale.

Boekhandels, bibliotheken en scholen in Nederland kunnen via De Schrijverscentrale een schrijversoptreden boeken, waarbij het Letterenfonds het honorarium voor de schrijvers subsidieert tot 500 euro. Bovendien ontvangt de boekhandel via de Boekverkopersbond een bijdrage van maximaal 500 euro voor de (extra) organisatiekosten. Zo wordt de drempel verlaagd voor het organiseren van (online) optredens en publieksactiviteiten van schrijvers die – afhankelijk van de dan geldende mogelijkheden – online, hybride of kleinschalig zijn en plaatsvinden tussen 1 maart en 1 juli 2021. 
 
Iedere denkbare publiekspresentatie komt in aanmerking. Van interviews met een schrijver, online leesclubs en signeersessies in de etalage tot live optredens zodra het weer kan. Hiervoor kunnen schrijvers en illustratoren in alle literaire genres worden geboekt: van kinder- en jeugdliteratuur tot non-fictie, poëzie en spoken word.
 
Tiziano Perez, directeur van het Nederlands Letterenfonds: “Dit initiatief maakt deel uit van een groter pakket aan steunmaatregelen waar het Letterenfonds dit voorjaar mee naar buiten treedt. Dat het belangrijk was om iets te bedenken waarmee nu kleinschalige schrijversoptredens kunnen worden gestimuleerd, schrijvers een goed honorarium ontvangen en ook de boekhandel een steun in de rug krijgt, was voor het fonds direct duidelijk. Ik ben blij met deze samenwerking met De Schrijverscentrale en KBb.”
 
Anne Zeegers, directeur van De Schrijverscentrale: “Lezingen en schoolbezoeken zijn onmisbaar voor een vitale leescultuur, ze vormen ook een belangrijke inkomstenbron voor auteurs. Jaarlijks keren we 2 miljoen euro uit aan schrijvers, maar vorig jaar was dat vanwege de coronamaatregelen slechts 1 miljoen euro. Ook nu zien we de trend dat lezingen verplaatst worden naar het najaar of zelfs 2022. We zijn dan ook heel blij met deze steunmaatregel, waardoor we ons netwerk van 5.000 schrijvers voor een aantrekkelijk tarief onder de aandacht kunnen brengen. Met elkaar zorgen we ervoor dat schrijvers hun verhalen blijven vertellen, hun lezers ontmoeten en hun boeken promoten.”
 

Aanvragen en voorwaarden

Boekhandels, bibliotheken en scholen kunnen voor boekingen van schrijvers contact opnemen met De Schrijverscentrale, info@deschrijverscentrale.nl, tel. 020 623 49 23. Kijk hier voor de voorwaarden, aanvragen kunnen online worden ingediend.
 
Door: Nationale Onderwijsgids