Anton de Kom winnaar 'Non-fictie boek van het jaar'

Het boek Wij zijn slaven van Suriname van de Surinaamse verzetsheld Anton de Kom is tot NPO Radio 1 Non-fictie boek van het jaar bekroond. Dat maakte Humberto Tan vrijdag bekend in zijn radioshow.

Het boek is een nieuwe uitgave waarin Anton de Kom (1898-1945) de Surinaamse geschiedenis beschreef vanuit een antikoloniaal gezichtspunt. In de studio nam Mitchell Esajas, die medeoprichter is van The Black Archives, de prijs in ontvangst.

Esajas noemt de prijs "een stukje eerherstel" voor Anton. Zijn boek was lang niet verkrijgbaar. In de jaren zestig werd het herontdekt door studenten van de Surinaamse Studenten Unie. Sindsdien zetten de Surinaamse gemeenschap en antiracisme-activisten zich in om zijn intellectuele nalatenschap te verspreiden.

Het werk van De Kom staat opnieuw in de belangstelling door de Black Lives Matter-beweging en het brede maatschappelijke debat over racisme. Bovendien staat Anton de Kom sinds vorige maand in de Canon van de Nederlandse geschiedenis, als eerste Surinamer.

Het is voor het eerst dat de prijs werd uitreikt. Uit de maandelijkse favorieten konden luisteraars een winnaar kiezen. Onder meer Stoorzender van Arjen Lubach, Mijn ontelbare Identiteiten van Sinan Çankaya en Kanker voor Beginners van Jeroen van Merwijk waren genomineerd.

Door: ANP