7 december VSNU Kennisontbijt: de crisis te lijf door fundamenteel onderzoek

Op maandag 7 december tussen 9.00 en 10.00 uur vindt de tweede digitale editie van het VSNU Kennisontbijt plaats. Moderator Jaap Jansen gaat in gesprek met politici en sprekers uit de wetenschap en bespreekt met hen de nut en noodzaak van het blijven investeren in fundamenteel onderzoek. Waarom doen we het eigenlijk? Dit meldt de VSNU.

De coronacrisis maakt het nog eens extra duidelijk: we hebben oplossingen nodig. Het liefst oplossingen in de vorm van direct toepasbare kennis. Het Leidse bedrijf Janssen doet al jaren farmaceutisch onderzoek. Resultaten van fundamenteel onderzoek dat door hen in het verleden is gedaan, dragen volop bij aan de snelle ontwikkelingen die nu plaatsvinden in de bestrijding van het coronavirus.
 
Innovatie gedijt alleen in een rijke omgeving en een innovatief ecosysteem. Fundamenteel onderzoek is daarin een essentieel element. Hoe zit dat? Waarom is het belangrijk om ook tijdens een crisis te blijven investeren in onderzoek dat nog geen concrete toepassing in zicht heeft? Hoe komt het dat fundamenteel onderzoek onder druk staat? En wat is de oplossing?
 
Marjolein Kikkert (associate professor Leiden University Medical Center (LUMC)), Bert Weckhuysen (hoogleraar bètawetenschappen, Universiteit Utrecht) en Ingrid Robeyns (hoogleraar Geesteswetenschappen, Universiteit Utrecht) zullen tijdens het gesprek de wetenschap vertegenwoordigen. Daarnaast zullen verschillende politici en andere stakeholders hun bijdrage leveren aan de discussie. Aanmelden voor dit evenement kan via deze link.
 

Door: Nationale Onderwijsgids