Prinses Margriet opent gebouw voor beschermde woonplekken voor jongeren

Prinses Margriet heeft vrijdagochtend 18 september het nieuwe gebouw van Stichting Maaszicht geopend in Rotterdam. De nieuwe locatie biedt 39 beschermde woonplekken voor jongeren. Zij worden geholpen met onder andere huisvesting, financiën en scholing. Dit meldt Rijksvoorlichtingsdienst.

Stichting Maaszicht is een beschermd wonen voorziening voor jongeren in de leeftijd van 17 tot 23 jaar. Deze jongeren combineren praktische en maatschappelijke hulpvragen met psychosociale en psychische problematiek. Vaak is er sprake van emotionele en affectieve verwaarlozing en trauma’s. Hierbij ontbrak een stabiele woonomgeving en een bestendige opvoedings- en leersituatie.
 
Bij Maaszicht krijgen jongeren met complexe problemen de gelegenheid zich persoonlijk en maatschappelijk te ontwikkelen. Stichting Maaszicht creëert een thuisbasis en biedt dagelijkse structuur en veiligheid. De zorg is erop gericht om met de jongere een realistisch zelfbeeld te ontwikkelen. De nadruk ligt op dat wat de jongere kan en op het opbouwen van zelfrespect, zelfbeheersing en zelfredzaamheid.
 
In het nieuwe pand hebben jongeren een eigen kamer en badkamer. Daarnaast zijn er gemeenschappelijke voorzieningen zoals een woonkamer, een centrale keuken en een tuin. Het nieuwe pand biedt plek aan zeven extra jongeren vergeleken met de oude locatie.
 
Prinses Margriet kreeg een rondleiding door het gebouw en sprak bewoners en hun mentor over de nieuwe locatie en de zorg en begeleiding die Stichting Maaszicht biedt. Prinses Margriet is lid van het Comité van Aanbeveling van Stichting Vrienden Maaszicht.
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Afbeelding: RVD / Martijn Beekman