Allard Pierson Museum opent deuren na uitbreiding

Het vernieuwde Allard Pierson Museum in Amsterdam opent dinsdag de deuren. De bouw van een nieuwe vleugel is voltooid en de volledige tentoonstelling Van Nijl tot Amstel is open voor publiek.

In april vorig jaar begon het archeologiemuseum, dat onderdeel is van de Universiteit van Amsterdam (UvA), aan een verbouwing. Er is een transparante aanbouw van vier verdiepingen toegevoegd en de oorspronkelijke entree uit de tijd van De Nederlandsche Bank is hersteld. Door de ingrepen heeft het Allard Pierson er nu 500 vierkante meter bij voor tentoonstellingen en 500 voor publieksruimtes.

In de nieuwbouwvleugel is onder andere een gipsengalerij gerealiseerd, met gipsen afgietsels van klassieke beelden. Een andere vernieuwing is de zogeheten Allard Pierson Live-zone waar publiek kennis kan maken met archeologie, de cartografiecollectie en muziek-, film- en audiocollecties.

Vanaf dinsdag is de volledige tentoonstelling Van Nijl tot Amstel te zien, een presentatie die begint bij de prehistorische jagers en die uitmondt in de 21e eeuw in Amsterdam. Een groot deel van de expositie was al te bezoeken.

Het gebouw van het Allard Pierson aan de Oude Turfmarkt dateert uit 1869 en huisvestte oorspronkelijk het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank.

Door: ANP