Normal_rss_entry-241268

Slechts vier televisieprogramma's trokken donderdagavond meer dan een miljoen kijkers. Alleen voor De Slimste Mens (1,4 miljoen) en drie journaals van NOS en RTL zetten meer dan een miljoen mensen de televisie aan, blijkt uit de cijfers van de Stichting Kijkonderzoek (SKO).

Een woordvoerder van SKO, de organisatie die de Nederlandse kijkcijferstatistieken bijhoudt, stelt dat de trend van matige kijkcijfers de afgelopen jaren altijd in de zomer wordt waargenomen. Het aantal programma's dat de afgelopen vijf jaar half juli gemiddeld meer dan een miljoen kijkers trok, lag tussen de vier en zes per dag. Dit aantal ligt bijvoorbeeld in februari en maart opvallend hoger, tussen de vijf en tien.

Herdenking MH17 in 2015

Het gemiddeld aantal kijkers voor de programma's in de top 25 in de tweede week van juli de afgelopen vijf jaar lag rond de 988.000. Een uitschieter was de maand juli 2015, omdat toen de eerste herdenking van de ramp met de MH17 erg goed bekeken werd. Ook 2019 had een uitschieter naar boven, vanwege Wimbledon en de Tour de France.

Netto nemen de gemiddelde kijkcijfers half juli wel iets af. Maar dit past in de trend van de "overall afnemende kijktijd" van de afgelopen jaren, aldus SKO.

Door: ANP