Musea kijken tevreden terug op heropening na lockdown

Musea die maandag rond het middaguur eindelijk weer hun deuren mochten openen na de lockdown wegens het coronavirus blikken tevreden terug, blijkt uit een telefonische rondgang. Wegens corona moesten de musea zich houden aan de richtlijnen van de overheid en moesten extra maatregelen treffen zodat bezoekers 1,5 meter afstand van elkaar kunnen houden.

"Het ging hartstikke goed. Het was in het begin nog best spannend of alles zou lukken, maar het was een plezierige dag", zegt een woordvoerder van het Van Gogh Museum in Amsterdam. Het museum ontving maandag 350 bezoekers die van te voren een kaartje hadden gekocht voor een bepaalde tijd, zodat het niet te druk zou worden. "Dat ging uitstekend", aldus de woordvoerder.

Ook het Mauritshuis in Den Haag blikt tevreden terug. Om te voorkomen dat het te druk zou worden konden bezoekers van te voren een kaartje kopen voor een bepaalde tijd. "Wat opviel was dat mensen heel dankbaar waren dat ze weer naar een museum mochten", zegt een woordvoerder. "We hoorden herhaaldelijk: 'Ik mag weer, ik mag weer'."

Ook het Rijksmuseum in Amsterdam is tevreden na tachtig dagen dicht te zijn geweest. "Het is heel goed verlopen. Rustig ook. Door de maatregelen hebben bezoekers alle ruimte om rustig rond te lopen", zegt een woordvoerster. Het museum heeft looproutes ingesteld voor het publiek, maar bezoekers kunnen ook op eigen gelegenheid rondkijken.

Door: ANP