Bij taalscholen voor inburgeraars wordt veel gefraudeerd

Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt er veel gefraudeerd wordt bij taalscholen voor inburgeraars. Taalscholen declareren regelmatig inburgeringscursussen die niet hebben plaatsgevonden. De krant deed hier samen met een undercoverstudent onderzoek naar, nadat een ex-medewerker van een taalschool zijn ervaringen had gedeeld. Fraudeurs hebben naar schatting miljoenen euro’s verdiend. Dit meldt de Volkskrant. 

Uit het onderzoek blijkt dat er veel taalscholen zijn die voor een groot deel alleen op papier bestaan en dat de lessen dus niet plaats hebben gevonden. De zogenaamde taalscholen werven cursisten door ze aan de hand van geld, cadeaus of laptops te lokken. In ruil daarvoor meoten de cursusten facturen ondertekenen voor lessen die er niet zijn geweest. Dit kan zowel voor de cursist als de taalschool winstgevend zijn.
 
Elke statushouder krijgt namelijk via DUO maximaal 10.000 euro vergoed om Nederlandse les te volgen. Wanneer de taalschool en de cursist samenwerken, kunnen zij dit bedrag samen verdelen.
 
Door: Nationale Onderwijsgids