Minister komt 'zo snel mogelijk' met extra steunpakket voor musea

Minister Ingrid van Engelshoven (Cultuur) werkt aan extra maatregelen voor noodlijdende musea. Voorkomen moet worden dat er musea omvallen door de coronacrisis, vindt ze.

Een vijfde van de Nederlandse musea zegt volgende maand al in de problemen te raken als er niet extra financiële steun van de overheid komt, meldde de Museumvereniging woensdag na een enquête onder haar leden. Voor een op de vier ligt voor het einde van het jaar zelfs faillissement op de loer.

De minister besloot eerder de huur van de rijksmusea voor drie maanden op te schorten. Ook kunnen culturele instellingen subsidiegeld dat normaal later in het jaar komt, eerder krijgen.

Maar Van Engelshoven zegt de noodkreet van de Museumvereniging te hebben gezien en erkent dat er "meer nodig is. We zijn hard aan het werken, ik hoop zo snel mogelijk met een pakket maatregelen te komen."

De Museumvereniging pleit ervoor huren van musea in overheidspanden voor een half jaar kwijt te schelden. Ook zou er een overbruggingsfonds moeten komen van 55 miljoen euro.

Door: ANP