'Lijfrente' van Vrouwkje Tuinman wint De Grote Poeziëprijs

Op maandagavond 30 maart is de winnaar van De Grote Poëzieprijs in het AVROTROS programma Opium op NPO radio 4 bekend gemaakt. Vrouwkje Tuinman won met haar bundel Lijfrente de tweede editie van De Grote Poëzieprijs. De jongerenprijs van School der Poëzie ging naar Peter Verhelst voor Zon. Dit meldt Prijs de Poëzie.

De jury van De Grote Poëzieprijs 2020 kreeg 118 dichtbundels ter beoordeling binnen en wees unaniem Tuinman’s bundel Lijfrente aan als beste gedichtenbundel van 2019. De auteur ontvangt een geldbedrag van 25.000 euro. “Al tijdens de jurybijeenkomst in januari bleek dat we de bundel die we uiteindelijk tot winnaar zouden uitroepen, allemaal in één ruk uitlazen. Deze gedichten zijn openhartig, soms licht absurdistisch. Niets meligs of pastelkleurigs. Niet makkelijk, wel toegankelijk. Nuchter, maar nergens onpersoonlijk of kil. Integendeel. Geen schoonschrijverij en juist dat levert de mooiste zinnen op. En troost, daar waar er eigenlijk geen beginnen aan is.” 
 
Journalist, schrijver en dichter Vrouwkje Tuinman debuteerde in 2004 met de dichtbundel Vitrine. Een jaar later verscheen haar roman Grote Acht. Ze won meerdere prijzen, waaronder de Halewijnprijs voor haar hele oeuvre in 2010. In 2018 overleed haar geliefde, de dichter F. Starik. In haar bundel Lijfrente beschrijft ze de liefde en de dood. 
 
Naast Lijfrente van Tuinman waren ook de bundels Hogere natuurkunde van Ellen Deckwitz, Godface van Ahsa Karami, Zon van Peter Verhelst en het leven van sterren van marwin vos genomineerd.
 

Jongerenprijs bij De Grote Poëzieprijs

School der Poëzie reikte een prijs uit namens scholieren uit Nederland en Vlaanderen. Jongeren van scholen uit Gent en Amsterdam namen deel aan workshops van School der Poëzie en lazen de gedichten van de vijf genomineerden. Zij kennen hun Jongerenprijs toe aan Peter Verhelst voor ZON, "omdat zijn gedichten mooi zijn, hij veel fantasie heeft en schrijft over liefde en over problemen van het leven nú."
 
Door:Nationale Onderwijsgids