Taalheldenprijs 2019 uitgereikt door prinses Laurentien

Voor het zesde jaar op rij reikte H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden de TaalHeldenprijs uit. De prijs is een initiatief van Stichting Lezen en Schrijven. De stichting wil dat iedereen in Nederland kan lezen en schrijven. Deze basisvaardigheden zijn belangrijk om mee te kunnen doen in onze samenleving. Anita Witzier presenteerde de TaalHeldenprijs 2019. Zij is sinds kort ambassadeur van Stichting Lezen en Schrijven. Dit meldt Stichting Lezen en Schrijven.

De TaalHeldenprijs 2019 kent vier categorieën: taalcursist, taalbegeleider, bruggenbouwer en een publieksprijs. In totaal waren er 36 genomineerden. De winnaars zijn:  

  • Hans van Dijk uit Zwaagdijk, Noord-Holland: winnaar in de categorie taalcursist 

De jury zegt over Hans: “Hans leerde als vrachtwagenchauffeur de weg uit zijn hoofd door lantaarnpalen en rotondes te tellen. Toen hij met een navigatiesysteem moest gaan werken, ging dat niet meer. Hij vertelde zijn werkgever dat hij niet goed kon lezen en schrijven. Dat vergt heel veel moed. Hans inspireerde zijn werkgever om laaggeletterdheid breder aan te pakken in het hele bedrijf. Dat is echte impact.”

  • Lotte Mol uit Haarlem, Noord-Holland: winnaar in de categorie taalbegeleider 

De jury over Lotte: “De manier waarop Lotte jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt inzet op basis van hun talenten, is geweldig. Haar leerwerkrestaurant is een voorbeeld hoe ondernemerschap te combineren is met de aanpak van laaggeletterdheid. Lotte zorgt dat jongeren weer deel uitmaken van de samenleving.” 

  • Paul Otter uit Leeuwarden, Friesland: winnaar in de categorie bruggenbouwer 

Jurycommentaar: “Paul gaat als directeur social responsiblity bij een incassobureau het thema laaggeletterdheid op een indrukwekkende manier te lijf. Zo staat laaggeletterdheid mede door Paul zijn inzet op de agenda van de brede schuldenaanpak van het kabinet. Ook kwamen er brieven in begrijpelijke taal en met pictogrammen.” 

  • Henk Bruinink en Henk Bijlholt uit Groningen, Groningen: winnaar in de categorie publieksprijs 

De afgelopen weken konden mensen uit heel Nederland hun stem uitbrengen op 12 TaalHelden in de categorie Taalcursisten. Na het tellen van de bijna 6.000 stemmen kwamen Henk en Henk als winnaars uit de bus. 

TaalHeldenprijs  

Jaarlijks reikt prinses Laurentien, oprichter van Stichting Lezen en Schrijven, de prijs uit. Het is een aanmoedigingsprijs voor mensen die zich op een bijzondere manier inzetten om laaggeletterdheid te voorkomen en te verminderen. De jury bestond dit jaar uit Natasja Groothuismink (wethouder Werk en Inkomen, Zorg en Onderwijs in Zaandam) en Lidwien Suur (lid raad van bestuur bij Achmea). Kees Tol (presentator en ambassadeur van Stichting Lezen en Schrijven) was juryvoorzitter. Achmea en de VriendenLoterij maakten de TaalHeldenprijs 2019 mogelijk. 

Vergroot je wereld 

Voor zo’n 2,5 volwassenen in Nederland die moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen, is meedoen moeilijk. Denk aan solliciteren, reizen, apps gebruiken of toeslagen aanvragen. Doordat mensen moeite hebben met lezen, schrijven of rekenen, hebben zij ook moeite met het gebruik van een computer of een smartphone. Uit de verhalen van de 12 genomineerde TaalHeld cursisten blijkt hoeveel moed laaggeletterden nodig hebben om angst en schaamte te overwinnen. De cursisten halen inmiddels hun taalachterstand in.

Door: Nationale Onderwijsgids