Noord-Nederland in maart in teken van digitalisering tijdens Nederland Digitaal

Noord-Nederland staat van 13 tot en met 19 maart 2020 in het teken van digitalisering tijdens de landelijke conferentie Nederland Digitaal, die dit jaar in Groningen wordt gehouden. Alle sectoren hebben met digitalisering te maken: onderwijs, gezondheidszorg, industrie, dienstensector, landbouw, handel en overheid. Dit meldt de Rijksuniversiteit Groningen.

Voorzitter van de brede stuurgroep Noorden Digitaal, prof. dr. Iris Vis: “We laten zien dat Noord-Nederland een innovatieve regio is op het gebied van digitalisering, waarbij we graag iedereen betrekken: van, door en met het Noorden. We vinden dat iedereen recht heeft op een goed voorbereide digitale toekomst.”
 

Digitalisering in Noord-Nederland

In Noord-Nederland wordt digitalisering ingezet om nieuwe oplossingen te vinden voor gemeenschappelijke uitdagingen. Kennisinstellingen, ondernemers, Noorderlingen en overheden slaan de handen ineen in het benutten van digitalisering, met focus op experimenteer- en innovatiekansen. Onder de hoede van de Economic Board Noord-Nederland is daarom Noorden Digitaal tot stand gekomen.
 

Samenwerking tussen scholen en kennisinstellingen

Iris Vis motiveert: “Hier in het Noorden is ruimte om te experimenteren. In de Digital literacy coalition bijvoorbeeld werken scholen en kennisinstellingen, ondernemers en overheden samen om van Groningen in 2025 de meest digitaal geletterde stad en provincie te maken. Het Frysklab is het eerste officiële bibliotheek-aangedreven FabLab in Europa, ontwikkeld door Bibliotheekservice Fryslan. FryskLab creëert interesse in technologie en stimuleert digitale geletterdheid. In Fieldlab 5Groningen werken we aan oplossingen waar 5G voor nodig is, zoals live data waarmee medisch specialisten kunnen meekijken in de ambulance. En jaarlijks wordt hier de grootste blockchain- en AI-hackaton ter wereld georganiseerd: Odyssey. Daar werken ontwikkelaars, ondernemers en creatievelingen samen aan innovatieve oplossingen voor overheden en  corporates.”
 

DoeDigiDagen 13 & 14 maart

Voorbeelden van de publieksactiviteiten van Noorden Digitaal zijn de DoeDigiDagen. Vijf bijzondere locaties in Noord-Nederland zetten op vrijdag 13 maart (Emmen: voor studenten) en zaterdag 14 maart 2020 (Roden, Groningen, Leeuwarden en Delfzijl: voor iedereen) hun deuren open om de nieuwste trends op het gebied van digitalisering te tonen. 
 

Evenementen aanmelden

De DoeDigiDagen zijn niet de enige activiteiten in het regioprogramma in maart; op de website NoordenDigitaal.nl staan onder andere een 5G student battle, een rondleiding over de expositie AI: More than Human in Forum Groningen en een TechTalks050 bijeenkomst. Stuurgroepvoorzitter Iris Vis: “We nodigen ondernemers, overheid, onderzoek en onderwijs uit om hun ontwikkelingen op digitaliseringsvlak in het regioprogramma voor het voetlicht te brengen.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids