Stemronde TaalHelden Publieksprijs 2019 van start

Tot en met zondag 23 februari kan het Nederlandse publiek stemmen voor de TaalHelden Publieksprijs 2019. Dat is de enige publieksprijs voor ex-laaggeletterden in Nederland. De prijs is onderdeel van de jaarlijkse TaalHeldenprijs van Stichting Lezen & Schrijven. H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden reikt de TaalHelden Publieksprijs 2019 en de prijzen in drie andere categorieën uit op dinsdag 3 maart.  Dit meldt Stichting Lezen en Schrijven.

Op de website taalheld.nl presenteren de 12 genomineerde TaalHelden zich aan het Nederlandse publiek. Vanuit elke provincie maakt een TaalHeld kans op deze extra prijs. Op de website vertellen de genomineerden hun eigen verhaal. Uit alle verhalen blijkt hoeveel moed laaggeletterden nodig hebben om hun angst en schaamte te overwinnen. Zo’n 2,5 miljoen volwassenen in Nederland hebben grote moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Ook missen zij vaak digitale vaardigheden om bijvoorbeeld om te gaan met een computer, de OV-chipkaart en (online) solliciteren. Veel laaggeletterden durven het jarenlang niet te vertellen aan anderen. Deze 12 genomineerden halen inmiddels hun taalachterstand in met taallessen. Zij merken daardoor een ommekeer in hun leven. Ze staan sterker in het leven en kunnen en durven meer te ondernemen dan daarvoor.
 

TaalHeldenprijs

De TaalHeldenprijs is een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven. H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden reikt de prijs sinds 2015 uit. Het is een aanmoedigingsprijs voor mensen die zich op een bijzondere manier blijven inzetten om laaggeletterdheid te voorkomen en te verminderen. Er zijn drie categorieën: taalcursist, taalbegeleider en bruggenbouwer. In totaal zijn er 36 genomineerden. Juryvoorzitter is Kees Tol (presentator en ambassadeur Stichting Lezen & Schrijven). Achmea en de VriendenLoterij maken de TaalHeldenprijs mogelijk. De TaalHelden Publieksprijs bestaat sinds de TaalHeldenprijs 2018.  
 
Het is via deze link mogelijk te stemmen op een Taalheld.
 
Door: Nationale Onderwijsgids