Normal_boeken__lezen
Op woensdagavond 13 mei houdt Koos Meinderts (1953) de Annie M.G. Schmidtlezing 2020. In het Kinderboekenmuseum in Den Haag zal hij zijn visie geven op actuele ontwikkelingen in de kinder- en jeugdliteratuur. De titel van zijn lezing luidt: Het land waar grote mensen wonen. Dit meldt Stichting Lezen.
Koos Meinderts debuteerde in 1983 met Mooi meegenomen en inmiddels heeft hij ruim vijftig titels op zijn naam staan. Hij schrijft voor alle leeftijden, van prentenboeken tot romans voor volwassenen, van gedichten tot theater- en liedteksten. Met zijn poëtisch en humoristisch werk ontroert hij en zet hij menig lezer aan tot denken. Meinderts’ werk werd vele malen bekroond, zo kreeg hij de Boekenleeuw voor De zee zien en de Gouden Griffel voor Naar het noorden. Het lied Terug bij af dat hij met Harrie Jekkers schreef, kreeg in 1991 de Annie M.G. Schmidt-prijs en in 2012 ontving hij de Willem Wilminkprijs voor het lied Maite Maria. In 2019 ging de film De Club van Lelijke Kinderen in première, gebaseerd op zijn gelijknamige kinderboek.
 
De Annie M.G. Schmidtlezing, voor het eerst gehouden in 2000, is een begrip in de wereld van de kinder- en jeugdliteratuur. Elk jaar geeft een gelauwerd schrijver zijn of haar persoonlijke kijk op de (studie van de) kinder- en jeugdliteratuur. Bekende auteurs uit Nederland en Vlaanderen hebben in de afgelopen jaren de lezingen verzorgd, onder wie Paul Biegel, Imme Dros, Rindert Kromhout, Joke van Leeuwen, Ted van Lieshout, Bart Moeyaert, Anna Woltz en Marjolijn Hof. De lezing wordt georganiseerd in samenwerking met Stichting IBBY-Nederland en mede mogelijk gemaakt door Stichting Lezen en het Nederlands Letterenfonds. De lezing zal net als de vorige editie integraal te beluisteren zijn in een speciale editie van De Grote Vriendelijke Podcast.
 

Praktische informatie:

De lezing begint om 20 uur en wordt gehouden in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Na afloop wordt een drankje aangeboden. Toegang bedraagt 10 euro. Het aantal plaatsen is beperkt. Kaarten zijn online te bestellen via Kinderboekenmuseum.nl.