Normal_stekker_techniek_elektriciteit_elektrotechniek

Op 12 december is in Amsterdam de eerste zogenaamde ‘TechGround’ geopend. TechGrounds zijn opleidingslocaties in kwetsbare wijken waar mensen een kans krijgen op een baan in de technologie. Deelname aan het tech-opleidingsprogramma is gratis en een vooropleiding is niet nodig. Dat maakt het aantrekkelijk voor iedereen. Dus ook, of beter gezegd juíst voor mensen die denken dat het niets voor ze is. Dit meldt gemeente Amsterdam.

TechGrounds zijn een onderdeel van het actieprogramma TechConnect. Dit programma bestaat uit een aantal initiatieven om opleidingen en banen in de technologie toegankelijker te maken voor iedereen. Op de TechGrounds kunnen werkloze mensen uit de wijk zichzelf opleiden tot programmeur of een training krijgen in IT vaardigheden. Maar ook mensen die dromen van een eigen IT-bedrijf kunnen hier hulp krijgen om hun ideeën uit te werken.
 

Verborgen talent

De TechGrounds komen voort uit de programmeerschool en broedplaats Molengeek uit de Brusselse wijk Molenbeek. Molenbeek staat bekend als een achterstandswijk waar naast allerlei vormen van stedelijke problematiek ook veel werklozen en mensen met een lagere opleiding wonen. Molengeek heeft het verborgen talent van de wijk naar boven gebracht. Het is een succes geworden. En nu is het ook in verschillende Nederlandse steden neergestreken.
 

Grote baankans 

Een deel van het succes is te danken aan de samenwerking met een aantal grote bedrijven. Tijdens de opleiding worden de kandidaten gematcht aan bedrijven waarmee een samenwerkingsverband is aangegaan. De kans op een baan na het voltooien van de opleiding is daarom groot. Dat er een tekort is aan mensen met een opleiding in de technologie, werkt ook in het voordeel van de kandidaten.
 

Over Tech Connect

Actieprogramma TechConnect is een initiatief van de Amsterdam Economic Board, Booking.com, Rabobank, TomTom en opleidingsfonds CA-ICT. Samen met bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsorganisaties uit de Metropoolregio Amsterdam willen zij de diversiteit in de tech-sector vergroten en de arbeidsmarkt van tech-banen inclusiever maken. Doel is om de komende 4 jaar 50.000 extra mensen, uit ondervertegenwoordigde groepen, de tech-arbeidsmarkt te laten bestormen. Meer informatie is te vinden op: www.techconnect.city.
 
Door: Nationale Onderwijsgids