Normal_people-2557399__340

Ondanks dat de economie groeit, blijft het voor een groep jongeren niet makkelijk om de weg naar werk of school te vinden. Ook in de Achterhoek is dit het geval. Samen met een grote groep betrokkenen uit de Achterhoek is het Actieplan Achterhoekse Jongeren ontwikkeld. Het plan helpt jongeren te werken aan hun toekomst. Samenwerking tussen onderwijsinstellingen, het UWV, het bedrijfsleven en gemeenten uit de Achterhoek is hierbij essentieel. Dit meldt gemeente Doetinchem. 

In de Achterhoek wordt al jaren geïnvesteerd in de ondersteuning van jongeren in een kwetsbare positie. Het uitgangspunt in de Achterhoek is dat school voor werk gaat en werk voor een uitkering. Alleen is voor sommige jongeren een (vervolg)opleiding niet haalbaar. Dit kan komen door het niveau of persoonlijke omstandigheden. 
 

Actieplan Achterhoeks Jongeren

De wens is om toe te willen werken naar een gezamenlijke en structurele aanpak voor de ondersteuning aan jongeren. “De focus van het Actieplan Achterhoekse Jongeren ligt op de begeleiding van jongeren naar werk of terug naar school. Als deze stap niet mogelijk is, kan volgens organisaties en onderwijsinstellingen dagbesteding een geschikt alternatief zijn.“, aldus wethouder Jorik Huizinga van gemeente Doetinchem.
 

Behalen doelstelling

“In 2020 gaan alle Achterhoekse jongeren tussen de 16 en 27 jaar naar school, hebben werk of een daginvulling.” Dat is de doelstelling die is gesteld met de komst van het plan. Wethouder Jos Hoenderboom van gemeente Oost Gelre vult aan: “Het is een uitdagend doel, maar met de hulp van professionals en buurgemeenten is het haalbaar.”
 
Door: Nationale Onderwijsgids