Normal_werk_studie_studeren_jongeren

Jongeren in Noord-Limburg, die werkloos thuis zitten en niet studeren, krijgen de kans kennis te maken met allerlei beroepen door een half jaar lang mee te draaien in een welzijnsorganisatie of wooncorporatie. Dit meldt provincie Limburg.

Dit nieuwe project, genaamd Future, is een idee van de gemeenten Beesel, Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Venlo en Venray en van de Provincie Limburg. Zij werken samen om initiatieven te ontwikkelen voor kwetsbare jongeren. ZonMw, een organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie in Den Haag, financiert het project mede. Het idee is gebaseerd op de maatschappelijke diensttijd, waarbij jongeren iets voor een ander doen en zo een bijdrage leveren aan de samenleving. Tevens leren ze nieuwe vaardigheden en ontwikkelen hun talenten.
 

Arbeid is sleutel

De partijen slaan de handen ineen om jongeren uit de zogenoemde NEET-groep (not in employment, education of training) in beeld te krijgen en te activeren naar een toekomstplan, gekoppeld aan een concreet kwalificatie en werk(ervaring)-traject. Arbeid is een sleutel naar een integrale aanpak. De deelnemende jongeren tussen 16 en 27 jaar gaan een half jaar aan de slag in een organisatie naar eigen keuze. Ze doen daarbij kennis en ervaring op, leren mensen kennen en ontdekken wellicht hun eigen talenten. Zij worden daarbij intensief begeleid door een persoonlijke coach in de organisatie waarin ze werken.
 

Jongeren binden en boeien

Volgens een onderzoek van de Universiteit Maastricht telt Limburg circa 20.000 jongvolwassenen tussen de 16 en 25 jaar zonder werk of studie. Dit aantal stijgt tegen de landelijke trend in. Bijna de helft staat echt al langdurig buiten de arbeidsmarkt.
 
Maatschappelijke diensttijd (MDT) en het project Future sluiten naadloos aan bij de ambitie van Provincie en gemeenten om vertrek van jongeren uit de regio tegen te gaan door jongeren te binden en te boeien. 
 

Talent ontdekken en werkervaring opdoen

Gedeputeerde Robert Housmans (Sociale Agenda) steunt het project. “Dit initiatief sluit perfect aan op onze ambitie om deze jongeren verschillende beroepen te laten ervaren. Daardoor vergroot hun kans op een baan en/of krijgen ze weer zin om te studeren en een diploma te halen. Ze leren hun eigen talenten ontdekken en doen meteen werkervaring op. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids