Normal_baby_peuter_mond_gebit_tanden

Op 22 oktober is het Wereldstotterdag. Dit jaar staat deze dag in het teken van het belang van ‘open zijn’ over je stotteren. Praten over stotteren kan helpen om steviger te staan met je stotteren; openheid geeft kracht. Het StotterFonds wijst kinderen van 8 tot 14 jaar, hun ouders en leerkrachten op het positieve effect van het houden van een spreekbeurt over stotteren. De medeleerlingen weten meestal niet zoveel over stotteren en vinden het vaak interessant om er iets over te horen. Dit meldt het StotterFonds.

Materiaal voor een spreekbeurt en alle informatie over stotteren is te vinden op www.stotteren.nl. De kracht van open zijn over stotteren geldt natuurlijk ook voor volwassenen. Dit jaar heeft de patiëntenvereniging Demosthenes Boomerang kaarten laten maken met de slogan: “Het is altijd weer een verassing wat je te vertellen hebt”. Deze kaarten worden verspreid in publieke ruimtes en zijn bedoeld om gesprekken tussen mensen uit te lokken. 
 
Voor stottertherapeuten en belangstellenden wordt op 22 oktober in het Erasmus MC te Rotterdam een vakinhoudelijk symposium over stotteren georganiseerd ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Dr. Marie Christine Franken, klinisch linguïst-logopedist-stottertherapeut. Zij verricht veel onderzoek naar de oorzaak van stotteren en het effect van behandeling. Vorig jaar in juli 2018 ontving zij hiervoor de Knowlegde Development & Innovation Award van de IFA (International Fluency Association) tijdens het 9e World Congress of Fluency Disorders in Hiroshima. 
 

Over het StotterFonds 

Het StotterFonds is een samenwerkingsverband van de Nederlandse Stottervereniging Demosthenes en de Nederlandse Vereniging voor Stottertherapie (NVST). De Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie ondersteunt de campagne op Wereldstotterdag.
 
Door: Nationale Onderwijsgids