Normal_kopie_van_jd-photography-dsc_5032
Tijdens Weekend van de Wetenschap op 5 en 6 oktober 2019 openen ruim 350 instellingen, bedrijven, universiteiten, onderzoeksinstituten en musea hun deuren en bieden ze een exclusief kijkje in hun besloten wereld. Ambassadeurs zoals Hiphopband De Likt, presentator Nathan de Vries, wetenschappers Anna Gimbrère, Simone Sprenger en Jacolien van Rij kunnen kinderen en jongeren alles vertellen over wetenschap en technologie. Dit meldt Weekend van de Wetenschap.
Onderwerpen als robots, privacy, vegetarisch vlees en 3d printers worden steeds belangrijker. Tijdens Weekend van de Wetenschap op 5 en 6 oktober krijgt iedereen, van jong tot oud, op een toegankelijke manier inzicht in de wereld achter dit soort ontwikkelingen. Zo maken kinderen en jongeren kennis met toepassingen en beroepen van de toekomst. 
 
Kinderen, maar ook hun ouders en grootouders, krijgen een kijkje in een wereld die normaliter verborgen is. Ze kijken achter de schermen bij bedrijven. Onderzoeken wat er gebeurt op universiteiten. Ze zien restaurateurs aan het werk in een museum. Doen proeven in laboratoria. Ontmoeten echte wetenschappers. 
 
Zo kan er een kijkje achter de schermen genomen worden van een waterzuiveringsinstallatie (Waternet), meegelopen worden met de faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht, raketonderdelen gezien worden bij Larsen & Buhl en een bezoek gebracht worden aan Rijksmuseum Boerhaave, onlangs verkozen tot het Europese museum van 2019. Ook organisaties als ziekenhuis Radboudumc, CAMRAS, Ministerie van Defensie en Rijksuniversiteit Groningen zijn te bezoeken tijdens Weekend van de Wetenschap 2019.
 
Weekend van de Wetenschap wordt georganiseerd door NEMO in opdracht van het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap en met ondersteuning van Europa om de Hoek. Een overzicht van alle deelnemende organisaties is te vinden op https://www.weekendvandewetenschap.nl/organisaties/2019/.
 
Door: Nationale Onderwijsgids
Foto: Weekend van de Wetenschap