Normal_rss_entry-196942

Het gaat nog wat langer duren voor het CBR de opgelopen wachttijden voor mensen die zich voor een rijbewijs laten keuren weer de baas is. In het ergste geval kan het CBR mensen pas in de zomer van 2021 weer op tijd helpen, meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).

De verdere vertraging komt onder meer doordat zich nu juist extra mensen melden bij het overbelaste CBR, uit angst dat hun rijbewijs niet op tijd wordt verlengd. Ook kan het CBR maar niet genoeg keuringsartsen vinden, schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

Van Nieuwenhuizen hoopt dat bijvoorbeeld een coulanceregeling voor 75-plussers wat soelaas biedt. Dat voorkomt niet alleen dat 80.000 ouderen niet meer kunnen autorijden omdat de keuring zo lang op zich liet wachten dat hun rijbewijs is verlopen, maar geeft het CBR ook wat lucht om andere klanten te helpen. Ze belooft die regeling, op aandringen van de Tweede Kamer, zo snel mogelijk te laten ingaan. D66 en CDA eisen dat dat eerder gebeurd dan de streefdatum van 1 december, maar de minister zegt pas eind oktober te weten of dat lukt.

Pier Eringa

Verder heeft de minister voormalig Prorail-baas Pier Eringa in de arm genomen om het CBR te helpen de problemen eronder te krijgen. De doorgewinterde bestuurder moet de directie gaan bijstaan.

Het duurt nu gemiddeld negen weken voor er antwoord komt van het CBR. Dat kan oplopen tot twintig weken. Bij ruim een vijfde van de aanvragen lukt het niet ze binnen vier maanden af te handelen.

Menselijke fouten

De minister hoopt ervoor te zorgen dat de buitensporige wachttijden volgende zomer verleden tijd zijn. Dat is het gunstigste scenario dat het CBR zelf schetst.

Het CBR kwam afgelopen zomer ook in opspraak omdat klanten soms privégegevens van anderen aantroffen in hun dossier. Dat is het gevolg van menselijke fouten bij het inscannen en opslaan. Om te voorkomen dat klanten andermans privégegevens kunnen bekijken, kunnen zij zulke ingescande documenten niet langer online inzien.

Door: ANP