Normal_studeren_student_boeken_lezen_cursus

Cursisten die willen stoppen met een opleiding aan particuliere opleidingsinstituten zoals NCOI, Capabel en LOI moeten dit kunnen doen zonder dat ze onredelijk hoge kosten hoeven te betalen, aldus rechters in het verleden. Desondanks blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws dat de instituten hoge bedragen blijven eisen van leerlingen die eerder gestopt zijn. Dit meldt RTL Nieuws.

Tienduizenden Nederlanders beginnen jaarlijks een nieuwe studie aan een particulier opleidingsinstituut. Hen wordt verteld dat als ze eerder stoppen met studeren, ze het instituut wel het complete studiegeld verschuldigd zijn. Meerdere rechtbanken en zelfs de Hoge Raad noemen dit 'onredelijk': een opleiding is een zogenoemde 'overeenkomst tot opdracht', die elk moment opgezegd moet kunnen worden, zonder beperkende voorwaarden. 
 
Weinig cursisten weten dit echter en denken dat ze gebonden zijn aan de strenge voorwaarden van de opleidingsinstituten. En deze opleiders maken de consument niet wijzer, omdat het hen teveel geld kost, laat een klokkenluider vanuit NCOI aan RTL Nieuws weten. "De klantenservice zal altijd proberen om mensen al het geld te laten betalen. Alleen als de klant volhoudt en met een advocaat komt, of naar de uitspraken van de rechter verwijst, binden ze pas in." 
 
NCOI en Capabel ontkennen deze gang van zaken. Ze verwijzen naar de voorwaarden zoals opgesteld door brancheorganisatie NRTO die zouden zijn afgestemd met de Consumentenbond.
 
Door: Nationale Onderwijsgids