Normal_rss_entry-179924

De Nacht van de Vluchteling gaat dit jaar niet van start vanaf Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De organisatie van deze eenmalige editie van Hooghalen naar Groningen heeft de tocht afgelast wegens aanhoudende bedreigingen en intimidaties, melden de organiserende partijen maandag.

Het besluit is genomen na intensief overleg van Stichting Vluchteling en Herinneringscentrum Kamp Westerbork met politie en burgemeester Damsma van de gemeente Midden-Drenthe. Vooral het Herinneringscentrum Kamp Westerbork kreeg te maken met aanhoudende bedreigingen, grove beledigingen en intimidaties. De impact hiervan op de organisatie, deelnemers en vrijwilligers is te groot, liet Stichting Vluchteling weten.
 
Het doel van de Nacht van de Vluchteling is om aandacht te vragen voor de miljoenen vluchtelingen in de wereld. De nachtelijke tochten van 40 kilometer van Rotterdam-Den Haag, Amsterdam-Haarlem, Utrecht-Amersfoort en Nijmegen-Arnhem gaan zaterdag 15 juni wel gewoon door.
 
Vorig jaar werd met de Nacht van de Vluchteling 1,7 miljoen euro opgehaald door 5.200 deelnemers, waaronder scholen, studenten en leraren. Zo liepen vorig jaar onder andere Olympus College Arnhem, Hyperion Lyceum in Amsterdam, de Haagse Hogeschool en Pabo Hogeschool Rotterdam mee. De opbrengst besteedde Stichting Vluchteling aan schoon drinkwater, voedsel, medische zorg en eerste levensbehoeften voor 100.000 vluchtelingen in Myanmar, Colombia, Jordanië en Ethiopië. 
 
Door: ANP