Normal_maxima

Koningin Máxima reikt op donderdagochtend 23 mei de Appeltjes van Oranje uit op Paleis Noordeinde in Den Haag. De prijzen zijn dit jaar toegekend aan drie initiatieven die op een buitengewone manier vrijwilligers mobiliseren en enthousiast houden, waaronder Taal doet meer uit Utrecht. Ook Koning Willem-Alexander en Prinses Beatrix zijn bij de uitreiking aanwezig. Dit meldt Rijksvoorlichtingsdienst.

Taal doet meer

Ruim negenhonderd vrijwilligers van Taal doet meer helpen nieuwe, anderstalige Utrechters de Nederlandse taal te leren. Taal is nodig om een baan te vinden, met de leerkracht op school te praten, naar de huisarts te gaan of met een computer te werken. De vrijwilligers begeleiden jaarlijks ruim tweeduizend Utrechters, waarbij er aandacht is voor het hele gezin. Zo zijn zij taalcoach van een volwassene, mentor van een brugklasser of lezen ze jonge kinderen voor.
 

ElanArt

Stichting ElanArt, actief in Nijmegen en omgeving, zorgt er met kunstzinnige en creatieve projecten voor dat jonge bewoners van asielzoekerscentra aansluiting vinden bij de samenleving. De circa tachtig vrijwilligers van de stichting willen met dans, theater, muziek en kookprojecten het integratieproces van de jonge vluchtelingen in Nederland bevorderen en ze in contact brengen met diverse mensen en organisaties. Een deel van de vrijwilligers raakte zelf als jonge asielzoeker betrokken bij een project van ElanArt.
 

Met je Hart

Stichting Met je Hart zet zich in tegen eenzaamheid onder ouderen. Meer dan duizend vrijwilligers zetten zich in heel Nederland actief in door activiteiten te organiseren waarbij de ouderen elkaar ontmoeten, maar ook in contact komen met buurtgenoten. Zij worden door de vrijwilligers persoonlijk uitgenodigd, opgehaald en thuisgebracht.
 
Met de Appeltjes van Oranje bekroont het Oranje Fonds jaarlijks sociale initiatieven die op succesvolle wijze groepen mensen verbinden en anderen inspireren. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds. In lustrumjaren reikt de Koning de prijzen uit, Koningin Máxima alle andere jaren. De Appeltjes van Oranje worden dit jaar voor de zeventiende keer uitgereikt.  De prijs bestaat uit een bronzen beeldje en een geldbedrag van 15.000 euro. Het beeldje is ontworpen door Prinses Beatrix.
 
Door: Nationale Onderwijsgids