Normal_zelfprortret_rembrandt

Het werk van Rembrandt en zijn onderwerpkeuze zijn nog altijd belangrijk voor de wetenschap en hedendaagse kunst. Tijdens de Museumlezing Kunst & Wetenschap: Alle Rembrandts belichten sprekers uit diverse disciplines vanuit historisch, eigentijds, artistiek en wetenschappelijk perspectief de ontwikkelingen die Rembrandt doormaakte. Vanaf 15 februari zijn alle werken van Rembrandt te zien in het Rijksmuseum. Dit meldt Akademie van Kunsten.

De vroege portretten die Rembrandt in zijn beginjaren maakte, tonen zijn groei en talent en vormen een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling Alle Rembrandts. Daarnaast toonde Rembrandt met zijn latere schilderingen van oude Bijbelse voorstellingen zijn talent als verteller. Hij wist op een unieke wijze een relatie te leggen tussen het afgebeelde en Bijbelse teksten.
 
Sprekers die aan het woord komen zijn onder andere Gijs Scholten van Aschat, acteur en voorzitter van de Akademie van Kunsten, Ed Noort, emeritus hoogleraar godgeleerdheid en godsdienstwetenschap, Rijksuniversiteit Groningen, en boekontwerper Irma Boom.
 
Voor het eerst in de geschiedenis presenteert het Rijksmuseum ter gelegenheid van Rembrandts 350ste sterfjaar een overzichtstentoonstelling van alle schilderijen, prenten en tekeningen uit eigen collectie. De tentoonstelling Alle Rembrandts vindt plaats in het Rijksmuseum van 15 februari tot en met 10 juni 2019.
 
Door: Nationale Onderwijsgids