Normal_flag-2325752_960_720

In Nederland komen in totaal twaalf Turkse weekendscholen. Deze scholen worden gesubsidieerd door Turkije met als doel Turks-Nederlandse leerlingen de Turkse taal en cultuur bij te brengen. Minister Koolmees van Sociale Zaken is niet blij met de komst van de scholen. Hij vreest dat de scholen de integratie van de Turkse gemeenschap in Nederland zullen belemmeren. Dit meldt NOS.

President Erdogan kondigde vorig jaar een groot project aan om Turken die in het buitenland wonen de taal, religie en cultuur te leren. Vanuit Nederland kwamen achttien aanvragen binnen voor subsidie. Turkije heeft er daarvan twaalf goedgekeurd die elk tussen de 8.000 en 16.500 euro zullen ontvangen voor het organiseren van een weekendschool. Op deze scholen zullen leerlingen tussen de 6 en 17 jaar les krijgen in de Turkse taal, geschiedenis, kunst, godsdienst en maatschappijleer. Het doel is om de band met Turkse jongeren in het buitenland te behouden en te versterken.

Minister Koolmees is niet blij met de ontwikkeling. Volgens de minister is een deel van de Turks-Nederlandse gemeenschap al meer op Turkije gericht dan op Nederland. Hij vreest dat de weekendscholen deze gerichtheid op Turkije verder zullen versterken en daarmee de integratie zullen ondermijnen. De minister kan de scholen echter niet verbieden. Wel komt er een onafhankelijk onderzoek naar alle scholen in Nederland die door andere landen worden gefinancierd.

Door: Nationale Onderwijsgids