Normal_normal_studeren_student_boeken_lezen_cursus

Ruim één op de vijf werkende Nederlanders wil in 2019 bij zijn werkgever om salarisverhoging vragen. Dat blijkt uit het grote nieuwjaarsonderzoek van online pensioenuitvoerder BeFrank. Ook het volgen van een cursus, training of opleiding is populair als voornemen, een kleine 30 procent zegt dit van plan te zijn. Bijna een kwart van de Nederlanders mikt het komende jaar op een betere balans tussen werk en privé. Dit meldt BeFrank.

Trends

 
De arbeidsmarkt is volop in ontwikkeling. Trends als flexibilisering, langer doorwerken en een betere werk-privé balans zetten door. BeFrank heeft in kaart gebracht hoe werkend Nederland z'n carrière in 2019 ziet. Gezonder leven op het werk (18 procent), minder overwerken (17 procent), vaker leuke dingen ondernemen met collega's (14 procent) en een nieuwe baan vinden (11 procent) zijn ook wensen voor 2019. “8 procent van de werkenden combineert meerdere banen met elkaar en 11 procent is van plan om dit te gaan doen in 2019. Dit zijn ontwikkelingen die wij op de voet volgen”, vertelt commercieel directeur Jan Hein Rhebergen.
 

Millennials zijn ambitieus

 
Voor bijna al die wensen geldt dat vooral de jongste generatie ze hardop uitspreekt. Salarisverhoging? Bijna 40 procent van de medewerkers tot 30 is van plan om hier in 2019 om te vragen. Ook het volgen van een cursus, training of opleiding is bij twintigers zeer in trek. Ruim 40 procent van deze groep is van plan om hier het komende jaar werk van te maken. Verschillen zijn er ook tussen fulltime en parttime. “Zo aast ruim een kwart van de mensen met een volledige werkweek dit jaar op een hoger salaris. Bij mensen die minder uren draaien ligt dat percentage op slechts 13 procent”, aldus Rhebergen. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids