Normal_online_masters

Het 'Museum van de Beroepenrevolutie' is geopend in NEMO, Amsterdam. De expositie benadrukt hoe belangrijk digitale vaardigheden onder schoolkinderen zijn voor toekomstige beroepen. Dit meldt VodafoneZiggo.

 
In het Science Museum NEMO is een expositie opgezet die de bezoeker meeneemt naar 2030. Met een ‘tijdmachine’ wordt de bezoeker naar de toekomst getransporteerd en eenmaal in 2030 geeft een echte futurist een rondleiding langs beroepen die inmiddels fundamenteel anders zijn geworden.

Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verandert één op de drie beroepen ingrijpend de komende jaren. Uit onderzoek van Kennisnet blijkt dat weinig scholen aandacht besteden aan het aanleren van digitale vaardigheden. Zo zal het werk van een verpleegster er heel anders uitzien anno 2030. Niet omdat mensen geen zorg meer nodig hebben, maar omdat artsen en verpleegkundigen steeds meer online contact hebben met hun patiënten. Maar ook de ‘boer’; drones en robots zullen het werk overnemen, de boer wordt een techneut die op afstand zijn boerderij zal organiseren.

 

Digitaal onderwijs 


Dit is precies de reden waarom VodafoneZiggo de aandacht wil vestigen op digitaal onderwijs. Pas in 2021 wordt digitaal onderwijs onderdeel van het lesprogramma van basisscholen en middelbare scholen (curriculum.nu). Veel te laat, volgens Marieke Dekker: “Als directielid van VodafoneZiggo zie ik dagelijks wat voor impact digitalisering heeft op de arbeidsmarkt. Het huidige onderwijs biedt daarbij onvoldoende ondersteuning. Daardoor ontstaat er een kloof tussen wat kinderen leren en wat toekomstige werkgevers van hen verwachten. Kinderen moeten nu digitaal vaardiger worden, anders zitten wij allemaal straks met een groot probleem."


Lesprogramma Online Masters


VodafoneZiggo ontwikkelde in samenwerking met Mediawijzer.net en ECP/veiliginternetten.nl in 2017 het online lesprogramma Online Masters. Het programma is gratis beschikbaar voor scholen en ouders om zelf aan de slag te gaan met digitaal onderwijs. Tijdens de week van de mediawijsheid, 16-23 november, staan 400 medewerkers van het bedrijf voor de klas om les te geven uit het programma. Het gratis lesprogramma is te volgen via online-masters.nl.

Het Museum van de Beroepenrevolutie is te vinden in de Panoramazaal van het NEMO Science Museum vanaf 15 november tot en met 17 november en is geopend om 10:00 uur tot 17:30 uur. De toegang is gratis.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids