Normal_ball-1010907__340

Het YouTube-kanaal van voormalig natuurkundeleraar Ralph Meulenbroeks heeft op 24 oktober de magische grens van een miljoen views bereikt. In zijn video’s legt de universitair docent van de Universiteit Utrecht ingewikkelde natuurkundige principes op een begrijpelijke manier uit. Onder leerlingen natuurkunde in de bovenbouw van de havo en het vwo is het kanaal bijzonder populair. Dit meldt de Universiteit Utrecht.

Meulenbroeks begon in 2015 met het maken van de video’s, nadat hij stopte als natuurkunde-docent op een middelbare school in Bilthoven. Hij wilde zijn ex-leerlingen nog iets meegeven over de stof die ze het jaar erop zouden krijgen. Ingewikkelde concepten, zoals in de populaire video Stroom en Spanning, legde hij stap voor stap uit. 
 
Toen de eerste twintig video’s klaar waren, stuurde hij drie van zijn oud-leerlingen een mailtje met een link. Drie jaar later heeft het kanaal meer dan een miljoen views. “Met 40.000 bezoekers die regelmatig terugkeren en pieken van bijna 20.000 bezoekers op de avond voor het eindexamen Natuurkunde”, aldus Meulenbroeks.
 
Waarom de video’s zo populair zijn, weet Meulenbroeks niet precies. “Wel ben ik van nature heel enthousiast en ik vind het zelf erg leuk om dingen uit te leggen.” Het YouTube-kanaal behandelt inmiddels alle stof van het vak natuurkunde op de havo en het vwo. Meulenbroeks is nu bezig met een serie voor het keuzevak Relativiteitstheorie. Daarnaast werkt hij aan video’s voor cursussen voor docenten in spe. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids