Normal_tweede_kamer

De Tweede Kamer opent op zaterdag 6 oktober 2018 haar deuren tijdens Museumnacht in Den Haag. Dit jaar is het thema 'in vuur en vlam'. De Tweede Kamer neemt deelnemers mee terug naar de tijd van onrust, demonstraties en felle politieke debatten. Dit meldt de Tweede Kamer.

ProDemos vertelt je het verhaal over politicus Pieter Jelles Troelstra. Hier kom je alles te weten over de oproer die hij veroorzaakte in 1918. En Troelstra loopt zelf ook rond om erover te vertellen. Weten wat de achtergrond was van zijn vergissing? Vraag het hem zelf of volg één van de pop-up colleges.
 

Pop-up colleges

In Nederland was in 1918 bíjna sprake van een revolutie, maar net niet helemaal. Hoogleraar Henk te Velde vertelt je in een klein half uur alles over deze ‘revolutie die niet doorging’. Wie was Pieter Jelles Troelstra, die op 12 november 1918 zo’n vurig pleidooi hield op het spreekgestoelte in de Tweede Kamer en zorgde dat de Nederlandse bevolking een aantal dagen in de ban was van de revolutie? En waarom is die gebeurtenis tóch de geschiedenisboeken ingegaan als ‘Troelstra’s vergissing’? Het college wordt in twee rondes gegeven, om 20.45 uur en om 21.30 uur.
 

Op de foto met je favoriete politicus

Ga op de foto met je favoriete partijleider (of met allemaal!) en test zelf of zo’n blauwe Kamerzetel een beetje lekker zit. Ook kun je een kijkje nemen in de bekende vergaderzaal van de Tweede Kamer. Twee begeleiders van ProDemos staan daar klaar om je alles te vertellen over de plenaire zaal en de vurige debatten die daar gevoerd worden.
 
Tickets voor Museumnacht kosten 16,50 euro. Met het Museumnachtticket kun je terecht bij alle deelnemende instellingen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids