Normal_kinderen_techniek_onderzoek_chemie_scheikunde_proefje_experiment_wetenschap

Het eerste weekend van oktober staat in het teken van de wetenschap: op meer dan 350 plaatsen in Nederland kunnen bezoekers een kijkje nemen bij bedrijven, instellingen, instituten, musea en universiteiten. Ambassadeur André Kuipers maakt samen met een basisschoolleerling een rondvlucht in een helikopter en gaat bij vier locaties backstage. Dit meldt Weekend van de Wetenschap.  

Tijdens het Weekend van de Wetenschap openen deuren die normaal gesproken gesloten blijven voor het gewone publiek. Zo stelt het Mauritshuis in Den Haag het restauratieatelier open voor bezoekers, vertelt de GGD Amsterdam wat er komt kijken bij het werk van een forensisch arts en kunnen bezoekers zien hoe VMI Group hightechmachines bouwt voor de autobandenindustrie.
 
Astronaut André Kuipers is een van de ambassadeurs van het landelijke evenement. Hij is dit jaar niet alleen bij ESA’s Open Dag in Noordwijk, maar bezoekt 6 oktober met een helikopter vier deelnemende locaties: Maak Haarlem, BASF Heerenveen, Zpannend Zernike Groningen en Kunstlinie Almere Flevoland (KAF). Tijdens een deel van deze reis zal hij worden vergezeld door een basisschoolleerling.
 
Kuipers: “We moeten jeugd enthousiast maken voor wetenschap en techniek, dat is de basis voor onze toekomst. Ik nodig iedereen uit om dit tijdens Weekend van de Wetenschap samen met mij te ervaren en dingen te leren die je eigen belevingswereld te boven gaan. Voor eenieder is iets te vinden wat leuk of interessant is, of dit nu iets biologisch, technisch of wetenschappelijks is.”
 
Op weekendvandewetenschap.nl is de meest complete lijst van organisaties en activiteiten te vinden. Vorig jaar trok het evenement meer dan 150.000 bezoekers.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids