foto: Shell

De bijzondere ambities van Liza Zjyrova en Fay de Waal hebben ervoor gezorgd dat zij zijn geselecteerd om via een speciaal ontwikkeld Shell Scholarship Programme de One Young World summit in Den Haag bij te wonen. Liza en Fay zetten zich als soort vrouwelijk rolmodel in voor technisch onderwijs en benutten allebei de kracht van educatie om hun doelen te bereiken. Samen met acht andere afgevaardigden uit het hele land zullen zij van 17 tot en met 20 oktober de internationale jongerentop bezoeken, waar onder anderen topmodel Naomi Campbell, mensenrechtenadvocate Amal Clooney, premier Mark Rutte en ceo’s van grote bedrijven als Unilever en Shell zullen spreken. Dit meldt Shell.

De van oorsprong Russische Liza (23) kwam naar Nederland als vluchteling. Haar droom is om aan een betere toekomst te bouwen en het leven van anderen positief te kunnen beïnvloeden, door veranderingen te stimuleren met STEM (wetenschap & technologie) onderwijs, technische projecten en ideeën. Daarom geeft ze voorlichting over STEM-vaardigheden aan meisjes op de middelbare school, bouwde ze circulaire zelfvoorzienende gebouwen en ontwikkelde ze intelligente energiemodules voor energie neutrale huizen.

Fay (22), die zelf in Shanghai opgroeide, wil een brug slaan tussen verschillende culturen en vraagt via haar project “You Should Know” aandacht voor uitdagingen die volgens haar vaak over het hoofd worden gezien, zoals voedselverspilling, watervervuiling en moderne slavernij. “Wat de meeste mensen zich niet beseffen, is dat het Westen slimme oplossingen kan bieden voor uitdagingen in het Oosten en dat Oosterse culturen misschien slimme ideeën hebben voor het Westen. Ik wil mijn ervaring, technische kennis en achtergrond gebruiken om tweerichtingsverkeer te creëren tussen het Oosten en Westen,” zegt Fay de Waal (22) uit Delft.

De One Young World summit wordt voor de tiende keer georganiseerd en vindt voor het eerst in Nederland plaats. Tijdens de jaarlijkse conferentie komen 1800 jongeren uit 190 landen samen om gedachten en ideeën uit te wisselen over wat er gedaan kan worden aan wereldthema’s als duurzaamheid, klimaatverandering, schaarse grondstoffen en sociale ongelijkheid. De Shell-afgevaardigden zijn op basis van hun passie voor deze onderwerpen geselecteerd om hierover mee te praten tijdens de conferentie. Met het Scholarship Programme wil Shell deze veelbelovende jongeren, waaronder Liza en Fay, helpen om hun ideeën en projecten voor een betere wereld verder te brengen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids