Normal_ict_vrouw_werken_studeren3465

Deze week is het Data Science Programma van de Rijksoverheid gestart. 35 startende datascientists en datatrainees gaan de komende twee jaar aan de slag bij verschillende ministeries en uitvoeringsorganisaties. Het Rijks Data Science Programma en het Centraal Bureau voor de Statistiek verzorgen het programma.

Het Rijks Data Science Programma is één van de initiatieven waarmee het Rijk ict’ers wil interesseren voor het veelzijdige werk van de Rijksoverheid. De datascientists en datatrainees worden geworven en opgeleid in nauwe samenwerking met ministeries, uitvoeringsorganisaties en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Uit 260 belangstellenden zijn 35 kandidaten geselecteerd.
 
De datatrainees krijgen een basisopleiding datascience bij het CBS. Ze werken bij maximaal drie plekken gedurende de twee jaar. Ze verdiepen zich in het doel van de organisatie en richten zich op het vertalen van beleids- en uitvoeringsvraagstukken naar datavraagstukken en vice versa. 
 
De datascientists werken de hele periode bij één organisatie en worden daarvan een jaar gedetacheerd bij het CBS. Bij het CBS worden ze verder opgeleid in onderzoeksmethodieken, ethiek, data-management en data-engineering. Verder volgen ze technische modules, werken ze mee aan complexe opdrachten en ontmoeten ze belangrijke spelers uit het veld van de datascience. 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids