Normal_ehbo__eerste_hulp__medicijn__koffer

Het UMCG is het tweede ziekenhuis in Nederland dat de cursus ‘Stop de bloeding – red een leven’ gaat aanbieden. De cursus is bedoeld voor omstanders die slachtoffers van een aanslag of ongeluk kunnen bijstaan in het stelpen van ernstige bloedingen. Dat meldt RTV Noord. 

Een slachtoffer dat veel bloed verliest, heeft vaak geen tijd om te wachten op hulpdiensten. “Dan moet je het hebben van omstanders. Die kunnen, net als bij een reanimatie, levensreddende handelingen doen”, legt EHBO-docent Wim Grimberg uit. Zijn cursisten leren vanaf 1 september hoe ze met hun blote handen en kleding ernstige bloedingen kunnen stoppen.

De cursus is ontwikkeld door artsen uit Boston, na de aanslagen daar. Het VUmc was het eerste ziekenhuis van Nederland dat ‘Stop de bloeding – red een leven’ aanbood aan de politie, brandweer en mensen die op drukke plekken werken. Het is de eerste Nederlandse gecertificeerde cursus die burgers en niet-medische hulpverleners leert hoe levensbedreigende bloedingen te stelpen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids