Normal_peuter_kinderen_spelen_zand

Het zuiden van ons land heeft de eerste week zomervakantie er alweer bijna op zitten. Nu de temperatuur weer tot echt zomerse hoogten gaat stijgen is het de hoogste tijd om er lekker op uit te gaan. Tips nodig? Wij hebben, per provincie, de leukste activiteiten en bezienswaardigheden verzameld voor een zomer vol avontuur en plezier!

Gelderland

Geofort in Herwijnen

Op het forteiland Geofort in Herwijnen staat alles in het teken van kaarten en navigatie. In de GeoExperience zoek je je weg door een donkere ondergrondse gang en het doolhof, zoek je naar schatten en speur je naar vleermuizen in de Vleermuistuin van Staatsbosbeheer. Onderweg leren kinderen van alles over navigatie, gps en oriëntatie, zoals hoe een zalm de weg vindt, waarom de Noordpool verschuift en hoe een smartphone weet waar je bent. Meer informatie op www.geofort.nl.

Doolhof te Geofort, fotograaf: Nando Bennis, Wikimedia Commons 4.0

MuZIEum in Nijmegen

Ervaar hoe het is om blind of slechtziend te zijn in het MuZIEum in Nijmegen, bijvoorbeeld met een 'donkerbeleving' of op Expeditie Ribbelroute. Tijdens de zomervakantie organiseert het muZIEum bovendien een zomers uitdaging: blind op vakantie. Met een gids ga je 'op reis' naar een onbekende bestemming waar van alles is te voelen, ruiken, proeven en horen. Hoe beleef je een vakantie als je alleen deze zintuigen tot je beschikking hebt? Meer informatie op www.muzieum.nl.

Museonder in Nationaal Park De Hoge Veluwe

Wat leeft en gebeurt er allemaal onder onze voeten? In het Museonder, het eerste ondergrondse museum ter wereld, kun je letterlijk en figuurlijk een kijkje onder de grond nemen. In het museum is van alles te ontdekken, zoals een compleet wortelstelsel van een 135 jaar oude boom. Ook is er een waterlaboratorium en liggen er botten van dieren die al duizenden jaren zijn uitgestorven maar die ooit rondliepen op De Hoge Veluwe. Meer informatie op www.hogeveluwe.nl.

Limburg

De Miljoenenlijn in Simpelveld

Stap in een historische stoom- of dieseltrein en maak een nostalgische rit door Zuid-Limburg. Op grensstation Simpelveld is bovendien van alles te beleven. Het stationsgebouw uit 1908 is nog steeds het kloppend hart van de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij met een klein museum, filmzaal en een modelspoorbaan in de open lucht. Meer informatie op www.zlsm.nl.

ZLSM stoomlocomotief B 1289 komt met trein aan op station Simpelveld, foto: JvdVeldt, Wikimedia Commons 3.0

Kasteelruïne en Fluweelengrot in Valkenburg aan de Geul

In de kasteelruïne van Valkenburg aan de Geul keer je terug naar de Middeleeuwen van de 11e eeuw. Het imposante kasteel is de enige hoogteburcht in Nederland. Met een speurtocht leer je meer over het kasteel en de geschiedenis terwijl je ronddwaalt van de ridderzaal naar de verdegigingstoren en van de artilleriekamer naar de vluchtgangen. Deze gangen leiden naar de Fluweelengrot, het gangenstelsel onder de kasteelruïne. Ridders en kasteelbewoners konden via deze gangen ongezien vluchten wanneer het kasteel door de vijand belegerd werd. Meer informatie op www.kasteelvalkenburg.nl.

Continium discovery center in Kerkrade

Het Continium is Kidsproof musuem van Limburg 2018. Ga op tijdreis in het Warp Theater, ontdek wetenschap en techniek in de Explore Zone, bezoek de Science Show Chemilicious of ontrafel het ijskoude mysterie van Ötzi. Meer informatie op www.continium.nl.

Noord-Brabant

Bijenteeltmuseum in Geffen

In het Bijenteeltmuseum van imkerij Ecopoll kunnen bezoekers de wondere wereld van de bij van dichtbij bekijken. Het museum heeft een uitgebreide collectie van oude imkergereedschappen, honingpersen en bijenkasten. Liefhebbers kunnen allerlei soorten honing en bijenwas proeven. Meer informatie op www.ecopoll.nl.

Het Oertijdmuseum/Dinosaurusmuseum in Boxtel

In het Oertijdmuseum valt van alles te ontdekken over de oertijd en de dinosaurussen. Zo zijn er educatieve speurtochten en oertijdspelletjes te doen en in de bioscoop draaien diverse films. Bekijk de grootste potvis van Nederland, ontmoet 'Lucy', één van de oudste mensen ooit gevonden of ga op avontuur in de oertijdtuin en het oertijdwoud waar tussen de bomen en struiken allerlei levensechte diermodellen verstopt zitten. Meer informatie op www.oertijdmuseum.nl.

Oertijdmuseum De Groene Poort, fotograaf: MWAK at nl.wikipedia, Wikimedia Commons 3.0

Reptielenhuis De Aarde in Breda

Reptielenhuis De Aarde is een kleine dierentuin met vrijwel alleen maar reptielen, zoals slangen, hagedissen, schildpadden en krokodillen. Sommige dieren mag je zelfs vasthouden en aaien! Dierverzorgers lopen rond voor alle vragen die je hebt over de dieren. Meer informatie op www.deaardebreda.nl.

Zeeland

Terra Maris in natuurgebied Manteling bij Oostkapelle

In museum Terra Maris kunnen kinderen het Zeeuwse landschap en de natuur ontdekken op een levendige manier. Er is een groot zee-aquarium, een landschapatuin met de verschillende landschapstypen van Zeeland, vijvers waar je met een schepnetje waterdiertjes kunt vangen en een mottekasteel op de vliedberg. Meer informatie op www.terramaris.nl.

Motte Oostkapelle Terra Maris

Deltapark Neeltje Jans in Vrouwenpolder

Deltapark Neeltje Jans is een informatie- en attractiepark over de deltawerken. Naast een educatief centrum zijn er diverse waterattracties en een zeehondenshow. In het Bluereef Aqurium kunnen bezoekers in een duikkooi zwemmen tussen de haaien. Vanaf een rondvaartboot zijn de deltawerken van dichtbij te bekijken en in de nieuwe Delta Experience beleeft de bezoeker in een indrukwekkende 4D animatie de kracht van water tijdens de watersnoodsramp van 1953. Meer informatie op www.neeltjejans.nl.

Zeehondensafari vanuit Sint-Annaland

Frisia Rondvaarten vertrekt vanaf Sint-Annaland voor een vaartocht naar de zeehonden in nationaal park De Oosterschelde. In het natuurgebied zijn niet alleen zeehonden te ontdekken maar worden ook geregeld lepelaars en bruinvissen gesignaleerd. Ook de Zeelandbrug, de langste brug van Nederland, is goed te zien vanaf de boot. Meer informatie op www.frisiarondvaarten.nl.

© Nationale Onderwijsgids