Normal_rijles__rijschool__cbr

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft aangekondigd maatregelen te gaan nemen tegen kandidaten bij wie het examen wordt afgebroken vanwege verkeersgevaarlijk rijgedrag. Vanaf het najaar 2018 kunnen deze kandidaten niet eerder dan na 6 weken een herexamen doen. Op deze manier wil het CBR het aantal slecht voorbereide examenkandidaten terugdringen. Dit melden het CBR en RTL Nieuws.

Het CBR geeft aan dat er dagelijks examenkandidaten zijn die tijdens hun opleiding niet goed zijn voorbereid op het praktijkexamen voor de auto. Sommige examenkandidaten kunnen nog niet eens schakelen. Anderen krijgen hun eerste ingreep al op het parkeerterrein van het CBR. Volgens een woordvoerster van het CBR zien ze al jarenlang een groot kwaliteitsverschil in de rijscholen. “Er zijn ruim 8000 rijscholen en 1500 hebben een slagingspercentage van 30 procent of minder."
 
Het gemiddelde slagingspercentage voor het autorijexamen is in de afgelopen jaren weliswaar iets gestegen, maar ligt met 50 procent toch laag. Door een goede voorbereiding op het examen zal dit percentage hoger worden. Uit onderzoek van het CBR blijkt dat mensen gemiddeld veertig rijlessen nodig hebben.
 
Vanaf het najaar 2018 kunnen kandidaten bij wie het examen wordt afgebroken vanwege verkeersgevaarlijk rijgedrag niet eerder dan na 6 weken een herexamen doen. Het CBR verwacht dat dat de minimale tijd is die zij nodig hebben om wel goed te kunnen leren rijden. Bijkomend voordeel: de beschikbare examencapaciteit wordt niet meer onnodig gebruikt door kandidaten die nog niet klaar zijn voor het examen. Dit zal de wachttijd voor de examens alleen maar ten goede komen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids