Normal_maxima

Donderdag 12 april viert het International Institute of Social Studies (ISS) het 15-jarig bestaan van de Prins Claus Leerstoel. Hare Majesteit Koningin Máxima houdt op Paleis Noordeinde in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden de openingstoespraak. De leerstoel wordt dit jaar bezet door prof.dr. Ali Bilgic. Dit meldt de Erasmus Universiteit.

De ‘Prince Claus Chair in Development and Equity' is een wisselleerstoel op het gebied van ontwikkelingsvraagstukken. Vijftien jaar geleden hebben het ‘International Institute of Social Studies’ (ISS, onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam) en de Universiteit Utrecht deze leerstoel ingesteld ter nagedachtenis aan Prins Claus (1926-2002). Koningin Máxima is beschermvrouwe van de Prins Claus Leerstoel.
 
Andere sprekers bij de bijeenkomst zijn Carlos Moedas, Europees Commissaris voor Onderzoek, Wetenschap en Innovatie en Naledi Pandor, minister van Wetenschap en Technologie van Zuid-Afrika. De Nationale Denktank houdt een presentatie over de wijze waarop het gedachtengoed van Prins Claus over ontwikkelingssamenwerking, overgedragen kan worden aan de nieuwe generatie. Aansluitend is er een plenaire discussie door de leerstoelhouders van 2012 – 2016 en hun onderzoeksassistenten. De bijeenkomst wordt afgesloten door de voorzitter van het curatorium van de Prins Claus Leerstoel, professor Louise Gunning-Schepers. 
 
De oratieOpent extern van de nieuwe Prins Claus Leerstoelhouder Ali Bilgic vindt in de middag plaats bij het ISS. Als houder van de Prince Claus Chair, richt professor Bilgiç zich op de relatie tussen migratie en veiligheid, om migratie te begrijpen als sociaal, politiek en economisch proces. Hij zal nauw samenwerken met andere academici van het ISS/de Erasmus Universiteit en andere Nederlandse universiteiten op het gebied van migratie, mobiliteit en menselijke veiligheid.
 
Ali Bilgiç promoveerde aan de Aberystwyth University en is op dit moment lector in politiek en politieke relaties aan Loughborough University in het Verenigd Koninkrijk. Zijn onderzoeksgebieden omvatten kritische veiligheidsstudies, migratie, het buitenlands beleid en buitenlandse betrekkingen van de Europese Unie en Midden-Oosten en Noord-Afrikaanse politiek.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids