Normal_vrouwen__opleiding__college__cursus__hoger_onderwijs__hbo__uni

Op vrijdag 24 en zaterdag 25 november vindt de eenendertigste HSN Conferentie plaats. Dit is de grootste vakconferentie voor leraren Nederlands uit Nederland en Vlaanderen. Dit meldt Windesheim.

Enkele honderden leraren Nederlands uit alle delen van Nederland en Vlaanderen en uit alle onderwijssectoren komen naar Zwolle om twee dagen lang workshops en lezingen te volgen van hun collega’s en onderzoekers.
 
Eén van de grote uitdagingen van het schoolvak Nederlands is: hoe houden we leerlingen met plezier aan het lezen in het digitale tijdperk? “Jongeren hebben steeds minder belangstelling voor boeken en besteden minder tijd aan lezen dan vroeger”, zegt Floor van Renssen, docent Nederlands en lerarenopleider bij Windesheim. En dat is zorgelijk, stelt zij. “Lezen is goed voor je taalontwikkeling en je persoonlijke ontwikkeling en het leert je om je in te leven in andere mensen.”
 
Binnen het Kenniscentrum Bewegen en Educatie van Hogeschool Windesheim doet Van Renssen samen met collega’s onderzoek naar manieren om lezen voor jongeren meer betekenisvol te maken. “Zo werken we aan manieren om nieuwe technologieën in te zetten om jongeren te motiveren om te gaan lezen”, zegt Van Renssen. “We ontwikkelen bijvoorbeeld een game waarmee jongeren in een bestaand verhaal zelf keuzes kunnen maken en vervolgens zien welke nieuwe wending het verhaal dan krijgt.” Ook kan lezen volgens Van Renssen helpen om in de klas het gesprek aan te gaan over moeilijke onderwerpen. “Door verhalen te lezen over bijvoorbeeld jongeren die worstelen met hun geloof, of over de vluchtelingenproblematiek, ontstaat meer begrip voor de standpunten van een ander.”
 
Op vrijdagochtend wordt de conferentie geopend door Windesheims collegevoorzitter Henk Hagoort. Daarna geeft dichteres en columniste Ellen Deckwitz een lezing over poëzie. De twaalf parallelle sessies die vervolgens op vrijdag en zaterdag plaatsvinden, bestrijken het hele vakgebied: van basisonderwijs tot hoger onderwijs en lerarenopleidingen, van leesbevordering tot digitale geletterdheid en van literatuuronderwijs tot Nederlands in een meertalige context. Leraren doen volop ideeën op die ze direct in hun eigen onderwijspraktijk kunnen toepassen. Naast de workshops is er een grote informatiemarkt voor uitgevers en onderwijsorganisaties.
 
Meer informatie is te vinden op www.hsnconferentie.org.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids