Normal_vrouwen__opleiding__college__cursus__hoger_onderwijs__hbo__uni

Op 29 november aanstaande vindt er een symposium plaats over de verengelsing in het hoger onderwijs. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Hogeschool Rotterdam en ScienceGuide. Peter Duisenberg (VSNU), Rhea van der Dong (ISO) en Presley Bergen (BON) zijn enkele sprekers op het symposium, dat het thema ‘Taal Centraal’ heeft. Dat meldt ScienceGuide. 

Pieter Duisenberg, onlangs voorzitter geworden van de VSNU, was als Kamerlid een voorstander van de internationalisering in het hoger onderwijs. Tegenwoordig probeert hij een balans te vinden tussen de studentengroei op basis van internationale studenten en het behoud van de kwaliteit van het onderwijs. Op het symposium gaat Duisenberg de discussie over verengelsing aan met voormalig KU-Leuven rector Rik Torfs.

Rhea van der Dong komt aan het woord namens het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Zij is bang dat instellingen zich meer laten leiden door financiële dan door inhoudelijke motieven wat betreft de verengelsing. Het ISO stelde onlangs nog dat de taalbeheersing van havo- en vwo-leerlingen niet voldoende is voor onderwijs in het Engels.

Presley Bergen is neerlandicus en daarnaast woordvoerder van Beter Onderwijs Nederlands (BON). Ook hij spreekt tijdens het taalsymposium. BONis ruim tien jaar geleden in het leven geroepen om “het zo goed mogelijk tot bloei laten komen van de potenties van leerlingen en studenten door gedegen vakinhoudelijke en algemene vorming.” Volgens de vereniging is de verengelsing in het hoger onderwijs schadelijk voor de kwaliteit van het onderwijs en is het in strijd met de wet. De organisatie is daarom bezig met de voorbereidingen voor een rechtszaak tegen de staat.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids