Normal_letters__taal__alfabetisering__schrijven__lezen

De helft van de mensen met schulden is laaggeletterd. Dit blijkt uit de eerste onderzoeksresultaten van Kredietbank Nederland en de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Betrokken partijen zouden daarom een andere communicatieve aanpak moeten hanteren in de omgang met schuldenaren. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Mensen met schulden begrijpen vaak maar weinig van de ingewikkelde brieven die schuldeisers sturen. Doordat ze moeite hebben met lezen, raken ze nog dieper in de problemen. Kredietbank Nederland en incassobureau en gerechtsdeurwaarder Syncasso wilden daarom weten hoeveel laaggeletterden met schulden in hun bestanden voorkomen. In samenwerking met de RUG wordt aan 750 mensen met een schuld de Taalmeter afgenomen, een taaltest van de Stichting Lezen & Schrijven om laaggeletterdheid vast te stellen.
 
Uit de eerste resultaten blijkt nu dat de helft van de geteste mensen laaggeletterd is, een veel hoger percentage dan aanvankelijk werd gedacht. De nieuwe cijfers zijn van groot belang voor een goede communicatieve benadering van mensen met schulden. Eenvoudiger taal gebruiken in de schriftelijke communicatie is dan niet voldoende. 
 
Schuldenaren die onvoldoende scoren op de Taalmeter, krijgen nu al een taalcursus aangeboden. Maar Carry de Niet van de Kredietbank wil nog een stapje verder gaan. “Misschien moet je wel accepteren dat een deel van de bevolking permanent onder een lichte vorm van inkomensbeheer moet komen te staan, omdat deze groep niet over de vaardigheden beschikt het zelf te doen.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids