Normal_geld__stapel__munten

Minister Ingrid van Engelshoven van Cultuur maakt vandaag bekend dat ze jaarlijks 10 miljoen euro extra investeert in kunst en cultuur. Door deze investering kunnen vele culturele instellingen en gezelschappen hun programmering voort zetten en worden nieuwe kunstvormen gestimuleerd, die een ander publiek aantrekken. Dit meldt Rijksoverheid.

Minister Van Engelshoven: “Dit is goed nieuws voor de vele culturele instellingen en gezelschappen die al een hele poos in onzekerheid verkeren. Zij kunnen zich nu weer met volle energie storten op de programmering voor het nieuwe seizoen. Met deze investering van 10 miljoen euro zorgen we voor continuïteit, zodat culturele instellingen hun positie in binnen- en buitenland kunnen vasthouden.”
 
Het budget van het Fonds Podiumkunsten wordt voor de periode 2018 – 2020 opgehoogd met 9 miljoen euro per jaar. Het geld gaat naar instellingen en gezelschappen die eerder een positieve beoordeling hebben gekregen over hun prestaties, maar waar eerder niet genoeg geld voor beschikbaar was. In totaal gaat het om alle instellingen met positieve beoordelingen bij het Fonds Podiumkunsten (de instellingen op de zogenoemde b-lijst). Danstheater AYA, Orkater en theatergroep Suburbia kunnen bijvoorbeeld met dit geld hun programmering voortzetten. 
 
Bovendien is in de periode 2018 – 2020 1 miljoen euro per jaar beschikbaar voor de andere cultuurfondsen om instellingen met nieuwe genres een impuls te geven. Een vernieuwend aanbod trekt nieuwe publieksgroepen. Met dit bedrag kunnen presentatie-instellingen voor beeldende kunst en instellingen op het gebied van de amateurkunst, de literatuur en de creatieve industrie de komende drie jaar hun activiteiten voortzetten. 
 
Met deze investering geeft minister Van Engelshoven vervolg aan een eerdere wens van de Tweede Kamer. In 2016 en 2017 werd 10 miljoen euro per jaar extra geïnvesteerd in cultuur door amendementen van PvdA, D66, SP, VVD, GroenLinks, CDA en ChristenUnie.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids