Normal_erasmus_universiteit_rotterdam

Op de rechtenfaculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Erasmus School of Law, gaat deze maand een unieke collegereeks van start. Masterstudenten van de opleiding Fiscaal Recht kunnen 16 weken lang college volgen over het ‘Caribisch Fiscaal Recht’. Experts geven tijdens die reeks college over het fiscaal recht van Caribisch Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat het fiscale stelsel van de eilanden onderdeel is van een masteropleiding op Nederlandse universiteit is een primeur. Dat meldt de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De studenten die de colleges volgen krijgen onder meer te maken met het fiscale stelsel van de BES eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) en Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Enkele thema's die aan bod komen zijn de staatkundige vernieuwing van het Koninkrijk der Nederlanden, directe en indirecte belastingen, belastingrechtspraak in het Caribisch gebied en misbruik van offshore vennootschappen (bijv. Panama Papers). Ook komt het fiscale stelsel van Suriname ter sprake.

Een aantal gastdocenten uit het bedrijfsleven gaat de diverse colleges verzorgen. Deze docenten zijn bijvoorbeeld werkzaam bij de belastingadviespraktijk, de rechterlijke macht, de belastingdienst of ministeries.
De volgende gastsprekers dragen hun steentje bij aan de bijzondere collegereeks ‘Caribisch Fiscaal Recht’:

  • Anthony Begina, gevolmachtigde minister van Curaçao;
  • Paul Comenencia, voormalig gevolmachtigde minister van de Nederlandse Antillen;
  • Suniel Pancham, tax partner bij KDPS International Tax Counsel;
  • Luenne Gomez-Pieters, directrice van Belastingdienst Aruba;
  • Jeroen Adeler, verbonden aan Yellow Tree Tax Consultants in Nederland en Sint Maarten;
  • Peter Kavelaars, hoogleraar Fiscale Economie aan de Erasmus Universiteit en Universiteit Curaçao;
  • Flora Goudappel, hoogleraar Europees Recht en decaan Universiteit Curaçao.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids