Normal_image

Nu het Groningse studentencorps Vindicat wederom onder vuur ligt voor twee mogelijke incidenten tijdens de ontgroening, blikt Andere Tijden van NTR aanstaande zaterdag terug op een omstreden ontgroening van het Amsterdams Studenten Corps in 1962. Aanwezige feuten waren toen onder andere Gerrit Jan Wolffensperger en Edwin Rutten. Dit meldt NTR.

Samen met vijf eerstejaars en de voormalig rector van de senaat wordt zaterdag om 21.20 uur op NPO2 teruggekeken op een omstreden ontgroening die destijds zelfs werd bekritiseerd in de New York Times. Met ontzetting en verbazing werd gereageerd op alle incidenten die naar buiten kwamen in het jaar 1962, zoals de foto van de uitgeputte groenen, gebukt op de zolder, emmers verf die over de eerstejaars worden uitgestort en een biggetje volgepompt met laxeermiddel. Als één van de ouderejaars roept dat het tijd is om Dachautje te spelen blijft de stemming gelaten. De groentijd was bijna afgelopen, nog even doorzetten en je werd lid van het corps.
 
Niemand buiten het corps had ooit iets van dit incident geweten als er niet één van de groenen uit de linies was gestapt. De latere VPRO journalist Wim Noordhoek was die nacht ook aanwezig maar besloot alsnog om geen lid te worden. Zijn vader hoort het verhaal en besluit een boze brief te schrijven in NRC. Een publiciteitsstorm is geboren, een onderzoek naar de groentijd wordt ingesteld. Nieuwe incidenten komen aan het licht en kleine straffen worden uitgedeeld, zowel aan de daders, als aan de corpsleden die lekken naar de pers. De groentijd komt onder een vergrootglas te liggen tot in de Tweede Kamer aan toe. 
 
Tegenwoordig lijkt er nog niet veel veranderd te zijn. Nog steeds wordt er elk jaar weer melding gedaan van één of meer ontgroeningsincidenten bij studentenverenigingen. Zo ligt het Groningse studentencorps Vindicat al langere tijd onder een vergrootglas vanwege terugkerende incidenten met eerstejaars. Vandaag werd bekend dat de vereniging voorlopig geen geld meer krijgt van de Hanzehogeschool en de RUG in de vorm van beurzen voor de bestuursleden. De eerder toegekende accreditatie van juli dit jaar vervalt hiermee. Reden hiervoor is de vermeende misdragingen in een sushi-restaurant in Groningen door leden van Vindicat afgelopen week.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids